URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Maastopyöräilyn historia

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Varsinaisen maastopyöräilyn juuret ovat Yhdysvalloissa. Termiä mountain bike käytettiin ensimmäisen kerran virallisesti vuonna 1966.

1970-luvun Pohjois-Kaliforniassa paikalliset nuoret keksivät aikansa kuluksi erilaisia korvikelajeja surffaamiselle. Marinin maakunnassa asuvat nuoret ajoivat pyörillä vuoripolkuja alas. Sen aikaiset polkupyörät olivat asvaltille suunniteltuja cruiser-tyylisiä pyöriä, mutta pyöriin keksittiin asentaa mm. moottoripyörien osia, kuten jarrukahvoja ja nappularenkaita.

1970-luvun lopulla maastopyöräilyn pioneerit Gary Fisher, Joe Breezer ja Tom Ritchey järjestivät maastokisoja kolmen mailin mittaisella ja jyrkällä Cascade Fire Traililla. Lajin suosio kasvoi ja pikkuhiljaa innostus levisi ympäri Yhdysvaltoja.

Maastopyöräily kaupallistui nopeasti, ja 1990-luvulla Suomenkin valtasi eräänlainen buumi maastopyöräilyssä. Innostus johti siihen, että hetkellisesti koko pyöräilevä kansa hullaantui maastureista.  Maastopyörillä ajettiin niin kadulla kuin poluillakin.

2000-luvun taitteessa maastopyörien kehityksessä tapahtui merkittäviä asioita. Keulan jousitustekniikka kehittyi ja toi merkittävää etua aiemmin suosittuihin täysjäykkiin maastureihin.

Kansainvälinen pyöräilyunioni UCI tunnusti maastopyöräilyn alajaoksekseen verrattain myöhään, 1990-luvun alussa, vaikka maastopyörillä oli ajeltu kilpaa Yhdysvalloissa ja Keski-Euroopassa jo kymmenisen vuotta. Ensimmäiset maailmanmestaruuskisat pidettiin Coloradossa vuonna 1990. Maastoajo otettiin olympiakisojen lajivalikoimaan Atlantan olympialaisiin 1996.

(lähde: Aja kovempaa maastossa! Fitra. 2016)

Lue lisää

2023 on suomalaisen triathlonin juhlaa

Suomalainen triathlon syntyi Joroisissa 1980-luvun alussa. Joroisten Sporttiklubi järjesti Suomen ja koko Pohjoismaiden ensimmäiset triathlonkilpailut 23.7.1983 Joroisissa. Suomalaisen triathlonin alkuvuosia muisteltiinkin useissa yhteyksissä ja lajikonkareilta

Harvinaista herkkua luvassa MM-Lahdessa

IRONMAN 70.3 MM-kilpailut järjestetään vuosittain eri paikkakunnalla. Ns. puolimatkan MM-mitaleista taistellaan nyt ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa ja Suomessa. Paikka MM-kilpailuihin ansaitaan karsintakilpailuista, joita on vuosittain yli

Hiihtokausi käynnistyy Imatralla

4 tunnin hiihto on hiihtokauden 2023-2024 avaus, joka hiihdetään Imatralla 4.11.2023.  Tapahtumakeskuksena toimii Imatran ensilumenlatu. Pe 3.11.2023 Vapaat harjoitukset ensilumenladulla klo 16.00–21.00.Tapahtumatoimisto auki Imatran kylpylällä