URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Avovesiuinnin harjoittelu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Avovedessä uiminen kannattaa aloittaa rauhallisesti mukavassa tutussa järvessä, mielellään itseä kokeneempien uimareiden seurassa. 

Avovesiuinti on tärkeä osa avovesiuintikilpailuihin tai tapahtumaan osallistuvan harjoittelua. Allasuintia kannattaa tehdä silti ympäri vuoden. Altaassa on helpompi keskittyä tekniikan kehittämiseen ja ylläpitämiseen, sekä pilkkoa uinti toistoihin. Moni unohtaa kesällä allasuinnin kokonaan ja tekninen osaaminen sekä myös vartalon asennon säilyttäminen heikkenee kesän aikana. Lisäksi märkäpuvulla uinti kiristää monesti hartioiden seudun lihaksia, koska hyväkin märkäpuku tuo aina vastusta niin palautukseen kuin vetoon. 

Lihaskunto ja liikkuvuus ovat tärkeitä ominaisuuksia uimarille ja niitä kannattaa pyrkiä parantamaan. Toki uintifysiikka kehittyy paljon itse uintiharjoittelulla, mutta erityisesti liikkuvuus pitää ottaa huomioon harjoittelun yhteydessä.  

Harjoittele suunnistamista  

Hyvä harjoitus suunnistamisen helpottamiseksi on uida merkkiä kohden silmät kiinni. Vetoparien määrä voi olla joitain kymmeniä. Usein uimari kiertyy ”harhaan” aina samaan suuntaan, jolloin kyseessä voi olla tekniikkavirhe käsivedossa tai hengityksessä.  

Suunnistamisen opettelua kannattaa tehdä avoveden lisäksi myös altaassa. Omaan tekniikkaan soveltuvaa päännostoa ja hengittämisen yhdistämistä suunnistamiseen ja uintiin on syytä harjoitella. Uintityylin tai uimarin tason mukaan hengitys voi tulla sivulta joko ennen tai jälkeen suunnistuksen tai edestä suunnistuksen yhteydessä.  Suunnistamisessa katsetta nostetaan eteen ja tarvittaessa mennään muutama veto ns. vesipallovaparia, jossa pää on koko ajan veden pinnan yläpuolella ja katse eteenpäin. Tämä on äkkiseltään aika kuormittavaa, joten sitä on hyvä harjoitella jonkin verran ympäri vuoden. 

Avovesiuintiin monipuolisuutta  

Monella uimarilla altaassa hankittu vauhti ei siirry optimaalisesti avoveteen. Avovesiuinti saattaa muuttaa uintiasentoa märkäpuvun kelluttavasta vaikutuksesta huolimatta. Onkin tärkeää uida monipuolisesti erilaisia vauhteja myös avovedessä. Jos uinti menee aina samalla vauhdilla kelailuksi, niin uiminen puuroutuu ärsykkeiden vaihtelun puutteen vuoksi.  

Rakenna uintiharjoituksiin drillejä myös avovedessä. Ui tiettyjä pätkiä vauhdikkaammin ja vaihtele rytmiä. Tauottamiseen ja turvallisuuteen tarvitaan usein turvapoijua, jonka avulla on helppo rennosti tauottaa uintia missä tahansa.  

Avoveden erilaiset olosuhteet  

Harjoitettaessa kilpailuihin ja tapahtumiin kannattaa avovesiharjoittelussa hyödyntää erilaiset mahdollisuudet ja olosuhteet. Tapahtumissa on myös muita uimareita, joten mahdollisiin kontakteihin on helppo totuttautua harjoittelemalla ryhmässä. Ryhmässä uimiseen on hyvä totuttautua ja toisaalta ryhmä tuo harjoituksissa turvallisuuden tunnetta.  

Erilaiset olosuhteet tuovat myös haastetta uintiin. Kova aallokko, tuuli ja kirkas matalalta paistava aurinko voivat tehdä uinnista hankalaa, mutta auttavat valmistautumaan erilaisiin olosuhteisiin. 

Lue lisää

2023 on suomalaisen triathlonin juhlaa

Suomalainen triathlon syntyi Joroisissa 1980-luvun alussa. Joroisten Sporttiklubi järjesti Suomen ja koko Pohjoismaiden ensimmäiset triathlonkilpailut 23.7.1983 Joroisissa. Suomalaisen triathlonin alkuvuosia muisteltiinkin useissa yhteyksissä ja lajikonkareilta

Harvinaista herkkua luvassa MM-Lahdessa

IRONMAN 70.3 MM-kilpailut järjestetään vuosittain eri paikkakunnalla. Ns. puolimatkan MM-mitaleista taistellaan nyt ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa ja Suomessa. Paikka MM-kilpailuihin ansaitaan karsintakilpailuista, joita on vuosittain yli

Hiihtokausi käynnistyy Imatralla

4 tunnin hiihto on hiihtokauden 2023-2024 avaus, joka hiihdetään Imatralla 4.11.2023.  Tapahtumakeskuksena toimii Imatran ensilumenlatu. Pe 3.11.2023 Vapaat harjoitukset ensilumenladulla klo 16.00–21.00.Tapahtumatoimisto auki Imatran kylpylällä