URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Perjantaivieras #21: Raija Forsman

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Perjantaivieraana on tällä kertaa Lahti Regionin toimitusjohtaja Raija Forsman. Liikkuminen ja hyvinvointi on ollut aina luonnollinen osa Raijan elämää.

Raijan perheeseen kuuluu aviomies ja kaksi aikuista tytärtä sekä kaksi lastenlasta Siiri ja Alvar. Lapset asuvat nykyisin eteläisessä Suomessa ja ovat myös aktiivisia liikkujia. Liikuntaa on tullut harrastettua aina perheen kanssa ja nykyisin olemme mieheni kanssa aika tunnistettu näky samanlaisissa hiihtoasuissa Salpausselän laduilla. 

 Oletko harrastanut jo lapsuudessa ja nuoruudessa jotain liikuntaa?

Olen kotoisin maaseudulta, jossa välimatkat liikuttiin pääosin kävellen tai pyörällä. Kotimme sijaitsi järven rannalla, jossa kesäisin oltiin enemmän uimassa, kuin kuivalla maalla. Teininä ajauduin uimisen pariin aktiivisemmin ja suoritin uimaopettajan tutkinnon. Toimin silloin uimaopettajana kesäisin uimarannoilla. Opiskeluaikoina liikunta hieman unohtui ja sitten perustettiin perhe. Liikkuminen onneksi muistui mieleen lasten kanssa yhteisen liikkumisen kautta. Lasten aikuistuttua liikunnasta on tullut entistä tärkeämpi osa kokonaisvaltaista hyvinvointia ja normaalia arkea. 

Mitkä ovat sinulle mieluisimmat tavat liikkua?

Kaikki luonnossa liikkumiseen liittyvä. Luonto on keskeinen osa liikunnan tuottamaa hyvinvointia. Ennen kaikkea syvään hengittäminen ja puhdas ilma. Hiihto, pyöräily, juoksu ja sauvakävely. Uinti jäi jostain syystä opiskeluaikoina, mutta sen haluaisin aloittaa uudestaan. Uutena ilmiönä on tullut lastenlasten kanssa liikkuminen, koska haluan lapsille ja lapsenlapsille aktiivisen elämäntavan olevan osa elämää.

Mikä on liikunnassa parasta?

Liikunta auttaa jaksamaan ja olen aina paremmalla tuulella, kun pääsen liikkumaan. Liikkuessa huomaa miten liikunta auttaa jäsentämään ajatuksia, silloin ongelmasta muodostuu mahdollisuuksia. Liikkuminen pitää myös nuorekkaana ja auttaa säilyttämään positiivisen elämänasenteen. 

Mikä motivoi sinua liikkumaan?

Kokonaisvaltainen hyvinvointi ja halu pysyä terveenä. Yksinkertaisesti oma rakkaus liikuntaa kohtaan. 

Mitkä ovat sinulle mieluisimmat paikat liikkua Lahden alueella?

Lahdessa on super upeat liikuntamaastot ja mahdollisuudet. Mieluisimmat paikat ovat Salpausselkä ympäri vuoden, Vierumäki ja Pajulahti. Lisäksi Vierumäki ja Pajulahti tarjoavat monipuolisia mahdollisuuksia lähes mille tahansa liikunnalle. 

Millainen paikka Lahden seutu on liikkua? 

Olen asunut Suomessa viidellä paikkakunnalla ja Lahti on ihan omaa luokkaansa. Lahdessa on niin monipuoliset liikuntamahdollisuudet ympäri vuoden. Joidenkin laskelmien mukaan Lahdessa ja seudulla voi harrastaa yli 400 eri lajia. 

Millaisena näet Lahden liikuntamatkailun tulevaisuuden?

Liikunta ja hyvinvointi ovat megatrendejä ja urheilumatkailu on yksi Suomen matkailun suurimmista mahdollisuuksista. Suomihan on maailman onnellisin kansa ja yksi keskeinen tekijä on ihmisten hyvinvointi ja tässä liikunnalla on iso merkitys. 

Lahden 100-vuotisen urheilutapahtumahistoriansa johdosta on helppo positioitua osaksi Järvi-Suomea ja urheilumatkailun kärkialueeksi. Tämän eteen tehdään myös kovasti töitä. Tavoitetta tukevat seudulla sijaitsevat Olympiakomitean hyväksymät urheiluopistot sekä maakunnan ainutlaatuinen Salpausselän luonto ja vesistö.

Urheilumatkailu on yksi tulevaisuuden kasvavista matkailuteemoista. Sen tunnettuuden eteen on tehtävä koko Suomen ja meidän Lahden seudun vielä töitä. Meillä on merkittävää urheiluosaamista, josta voidaan ammentaa vielä todella paljon liiketoimintaa ja hyvinvointia. Myönteistä on, kun kehitämme matkailua, samalla se on osa asukkaiden hyvinvoinnin kehittämistä. Urheilumatkailu on yksi Lahden seudun strategisista kärjistä.

Yksi osa urheilumatkailua ovat urheilutapahtumat. Salpausselän tarjoamat mahdollisuudet kansainvälisille urheilutapahtumille ovat nousemassa entistä keskeisemmäksi vetovoimaksi ja houkuttimeksi urheilutapahtumille. Tapahtumien avulla saadaan aikaiseksi niin urheilun infran kehittymistä kuin myös uusien lajien tunnettavuutta. Urheilutapahtumien vetovoima osallistujien suuntaan on selkeä. On sitten kyse huippu-urheilijoista tai harrastajista. Kansainväliset vieraat haluavat osallistua kisoihin ja tätä kautta tuovat matkailutuloa ja hyvinvointia alueelle. 

Lue lisää

Finntriathlon Hall of Fame 7: Peter Adolfson

Jo heti ensimmäisenä vuotena Joronjälki täyttyi koko kilpailuviikoksi ihmisistä. Oheisohjelmaa riitti kyläläisille kuin myös kilpailijoille. Joronjäljen piha toimi myös vuonna -83 kilpailuiden maali- ja tapahtumakeskuksena.

Perjantaivieras #29: Simo-Viljami Ojanen

Simo-Viljami Ojanen on toiminut Electrofit nimisen yrityksen yrittäjänä vuodesta 2011 alkaen. Hän valmentaa pääasiassa kuntoilijoita, mutta myös kilpaurheilijoita. Simon perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi lasta.

Kahdeksan tunnin hiihtopäivä Lahdessa

8 tunnin hiihto järjestettiin Lahden ensilumenladulla. Tapahtumakeskuksena toimi CustomSkin myymälä. Reittinä käytettiin 3,15 km kierrosta, joka on tasainen, mutta sisältää pieniä mäkiä. Jo alusta asti

Finntriathlon Hall of Fame 6: Antero Puolakka

Antero oli ammatiltaan poliisi, joten hänen vastuualueisiinsa kuuluivat kaikki tapahtuman lupa-asiat, liikennejärjestelyt ja järjestyksenvalvonta. Varsinkin liikennejärjestelyt olivat erittäin mittavat ja parhaimmillaan niihin osallistui poliisipartioita Joroisista,