URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Lihaskuntoharjoittelun ainekset #2 Liikkeen laajuus

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Yksittäisen toiston suorittamisessa tulisi huomioida myös liikkeen laajuus ja suoritusnopeus. Laaja liikerata ja hyvä esivenytys liikkeen lähtöasennossa tehostavat harjoitettavan lihaksen supistumista. Esivenytyksen ansiosta lihakset aktivoituvat oikeassa järjestyksessä, jolloin harjoitusvaikutus saadaan kohdistumaan halutulle lihasryhmälle.

Esimerkiksi ylätaljavedossa laajan liikeradan vaikutuksesta (hartiat korviin ja olkapääjohtoinen veto) aktivoituvat ensin yläselän lihakset ja hauislihas tekee työtä vasta myöhemmin, kyynärpäiden koukistuessa.

Joissain liikkeissä, kuten hauiskäännössä, on perusteltua jättää pieni koukistus kyynärniveleen liikkeen ala-asennossa. Tällöin kyynärnivel säästyy turhalta rasitukselta, ja jännitys kohdelihaksessa säilyy koko suorituksen ajan. Venytystä hauikseen voi hakea esimerkiksi tehtäessä käsipainoilla hauiskääntöä vinopenkillä. Näin liike on mahdollista aloittaa vartalolinjan takaa ja venytys kohdistuu hauiksen olkanivelen ylittävään päähän.

Lisää liikkuvuutta salilta

Kaiken kaikkiaan harjoittelu laajoilla liikeradoilla edistää lihasten luontaisia rooleja sekä pitää yllä lihasten ja lihaskalvojen liikkuvuutta. Etenkin lihaskestävyys- ja voimakestävyysharjoittelussa laajoista liikeradoista on hyötyä, sillä laajan venymis-lyhenemissyklin seurauksen lihasten aineenvaihdunta pysyy vilkkaana.

Poikkeus vahvistaa säännön

On myös tilanteita, joissa on perusteltua pitää liikeradat lyhyempänä. Kun tavoitteena on lihasmassan hankinta ja liikkeillä haetaan spesifiä eli paikallista pumppivaikutusta lihakseen, olisi syytä tehdä toistot lyhyempinä ainakin lihasryhmän viimeisissä liikkeissä ja sarjoissa. Tällöin lihaksistoon pakkautuu verta ja nestettä sekä niiden mukana kuona-aineita, jotka turvottavat lihasta ja siten johtavat pitkällä aikavälillä lihaksen muokkaantumiseen ja lihasmassan kasvuun.

Myös lihasmassaa kehittävä harjoittelija hyötyy laajoista liikeradoilla tehtävistä liikkeistä. Etenkin kevyellä harjoitusviikolla, kannattaa liikkeet tehdä laajoina, jolloin lihaksisto palautuu paremmin ja lihaskalvot lihasten ympärillä antavat paremmin tilaa lihaksella kasvaa jatkossa. Lihaskalvojen kireys voi itsenäisesti olla lihasmassan kasvun este.

Suoritusnopeus

Suoritusnopeus sanelee usein suorituspuhtauden. Kuntoilijan kannattaa harjoitella rauhallisella suoritustempolla, jolloin liike tuntuu siellä missä pitääkin. Kesto- ja perusvoimaharjoittelussa suoritustempo saa olla useimmiten rauhallinen.

Maksimi- ja nopeusvoimaharjoittelussa suoritusnopeuden on oltava räjähtävä suuren liikenopeuden aikaansaamiseksi ja kuorman liikuttamiseksi. Mitä nopeampi liike on, sitä suurempi on lihasten aktiivisuus ja täten myös kuormitus.

Edistynyt harjoittelija voi siis hyvin keskittyä tekemään liikkeen voittavan vaiheen terävästi (mutta kontrolloidusti). Liike on syytä pysäyttää hetkeksi loppuasennossa. Jarruttavan vaiheen hidastaminen lisää mukavasti tehoa. Hyvä yleissääntö on, että tee antava vaihe puolet hitaammin kuin voittava vaihe. Näin saat lisää tehoa ja kontrollia harjoitteluusi.

Keho tottuu nopeasti samantyyppiseen puurtamiseen. Edistynyt treenaaja voi hidastaa tottumista ja tehostaa harjoittelua vaihtelemalla liikkeen suoritustempoa jopa saman sarjan sisällä. Muutama rauhallinen toisto, terävät toistot väliin ja hidasta nautiskelua loppuun, vielä liikelaajuutta vaihdellen. Näin joudut todella kontrolloimaan suorituksiasi.

Lue lisää

2023 on suomalaisen triathlonin juhlaa

Suomalainen triathlon syntyi Joroisissa 1980-luvun alussa. Joroisten Sporttiklubi järjesti Suomen ja koko Pohjoismaiden ensimmäiset triathlonkilpailut 23.7.1983 Joroisissa. Suomalaisen triathlonin alkuvuosia muisteltiinkin useissa yhteyksissä ja lajikonkareilta

Harvinaista herkkua luvassa MM-Lahdessa

IRONMAN 70.3 MM-kilpailut järjestetään vuosittain eri paikkakunnalla. Ns. puolimatkan MM-mitaleista taistellaan nyt ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa ja Suomessa. Paikka MM-kilpailuihin ansaitaan karsintakilpailuista, joita on vuosittain yli

Hiihtokausi käynnistyy Imatralla

4 tunnin hiihto on hiihtokauden 2023-2024 avaus, joka hiihdetään Imatralla 4.11.2023.  Tapahtumakeskuksena toimii Imatran ensilumenlatu. Pe 3.11.2023 Vapaat harjoitukset ensilumenladulla klo 16.00–21.00.Tapahtumatoimisto auki Imatran kylpylällä