URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Juoksua eri alustoilla

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Juoksuharjoittelua kannattaa tehdä eri alustoilla. Juoksualustojen vaihtelu pitää jalat kunnossa ja kehittää niin voimantuottoa kuin koordinaatiotakin.

Juoksualusta vaikuttaa esimerkiksi vammautumisriskiin, juoksukenkien valintaan ja jopa harjoitusvaikutuksiin. Kaikissa pinnoitteissa on omat hyvät ja huonot puolensa.

Asfaltti

Asfaltti on tasainen ja kova alusta, joka ei juuri anna periksi juoksijan alla, joten kenkien iskunvaimennuksen on oltava kunnossa. Liika juokseminen asfaltilla saattaa aiheuttaa kipuja ja rasitusvammoja, joten pelkkää asfalttijuoksua ei suositella. Maratonharjoittelussa asfaltilla on juostava reilusti, jotta askel saadaan rullaamaan maratonalustan edellyttämällä tavalla.
Asvaltti pitää hyvin, mutta alusta on kova, tasainen ja monotoninen. Jalkojen lihaskunto ja koordinaatio eivät pääse kehittymään yhtä hyvin kuin epätasaisemmilla alustoilla.

Maasto

Maastossa juoksu on henkisesti virkistävää. Polkujuoksun ja suunnistuksen suosion kasvu on lisännyt maastojuoksun suosiota. Maaston jatkuva vaihtelu ja erilaiset alustat antavat hermostolle uusia ärsykkeitä. Maastossa jokainen askel on erilainen, mikä kehittää koordinaatiota. Lihasten, jänteiden ja sidekudosten elastisuus kasvaa, kun keho joutuu sopeutumaan vaihtelevaan maastoon. Metsäpolulla juokseminen on luonnollista, koska polun kunto määrää vauhdin. Joustava alusta tekee hyvää jaloille. Jatkuvat rytminvaihdokset kehittävät juoksutekniikkaa ja parantavat voimaominaisuuksia.

Hiekkatie

Hiekkatie on monien suosikkialusta juoksemiseen. Monet ulkoilureitit ja kuntopolut ovat myös hiekkapohjaisia. Hiekkatie on hyvä juosta, koska se on tarpeeksi kova, tasainen ja kimmoisa alusta kovavauhtiseen juoksuun. Hiekkatie antaa kuitenkin hieman periksi ja on siten jaloille armollisempi kuin asfaltti tai betoni.

Pururata

Suomi on pururatojen luvattu maa. Pururata on pehmeytensä puolesta monen suosikkialusta, mutta pehmeä puru voi olla nilkoille kohtalokas. Puru on parhaimmillaan lähellä ihanteellista juoksualustaa, mutta pahimmillaan se voi aiheuttaa rasitusvammoja. Pururadan joustavuus voi säästää niveliä iskuilta. Sopivan kova puru soveltuu erinomaisesti juoksemiseen, mutta usein kostea tai tuore puru on liian pehmeä alusta, jolloin jalkojen virheasennot korostuvat. Jos purua on paljon, muuttuu juokseminen todella raskaaksi. Pururadat on usein tehty varsin mäkiseen maastoon hiihtoa varten, minkä takia lenkeistä tulee helposti kuormittavia.

Urheilukenttä

Lenkin ohessa kannattaa piipahtaa juoksemaan kiihdytyksiä radalle tai nurmelle. Urheilukentällä voi myös tehdä erilaisia lihaskunto- ja tekniikkaharjoituksia ja vetotreenejä. Pitkien lenkkien juoksemista säännöllisesti urheilukentällä ei suositella. Useimmiten ratoja käytetään vain vauhdikkaampiin harjoituksiin ja sellaisiin treeneihin, joissa vaaditaan tarkkaa mitattavuutta. Keinopäällysteiset radat voivat olla joko liian kimmoisia tai liian kovia.

Ruoho

Tasainen ruohikko on miellyttävä alusta juosta, mutta se voi olla myös petollinen. Pehmeä ja joustava alusta säästää jalkoja iskuilta, mutta usein nurmikot ovat epätasaisia, jonka takia jalkoihin kohdistuu ylimääräistä rasitusta.

Lumi

Lumi sopii myös juoksijan alustaksi. Nastoitettu lenkkikenkä takaa pidon liukkaammallakin kelillä. Kylmällä, liukkaalla tai muuten huonolla kelillä juoksumatolla voi tehdä samoja harjoituksia kuin ulkonakin.

Vesi

Myös vedessä voi juosta. Vesijuoksu tarjoaa pehmeän ja kevyemmän vaihtoehdon juoksemiselle.

Lue lisää

Jukolan viesti on elämys

Monelle tapahtuman kohokohta on Jukolan startti lauantai-iltana klo. 23. Illan hämärtyessä metsään kirmaa vajaa 2000 valopäätä ja tuntia myöhemmin metsästä saapuu pimeässä hohtava lamppujono. Tässä

Perjantaivieras #16: Kimmo Kananen

Kimmo ajaa edelleen aktiivisesti ja osallistuu myös kilpailuihin. Sunnuntaina 18.6. Kimmo nähdään maantiepyöräilyn SM-kisoissa viivalla IBD Cyclingin väreissä.  Analyyttisena ammattilaisena Kimmo on myös vakiinnuttanut paikkansa

Maantiepyöräilyn SM-kilpailut Porvoossa 17.-19.6

Suomen mestaruuskilpailut juhlistavat Akilleen 120-vuotisjuhlavuotta. Maantiekilpailut ajetaan erittäin vaativalla kymmenen kilometrin mittaisella radalla. Akilles Green Teamin päävalmentaja Kari Myyryläisen mukaan rata on erittäin tekninen useine

Perjantaivieras #15: Ville Klinga

Lahdesta kotoisin oleva Ville harrasti lapsena jalkapalloa (Lahden Reipas), hiihtoa (LHS), suunnistusta (LS-37) ja yleisurheilua (Lahden Ahkera). – Kipinä urheiluun syttyi kotona. Isä on entinen