URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Suksihuolto hionnalla

Suksen pohjan hionta toteutetaan hiontakivellä, johon ajetaan timantilla se kuvio, joka suksen pohjaan halutaan. Hiontakivestä kuvio ajetaan sukseen. Hionnan laatuun ja jälkeen vaikuttavat timantit, kivet ja kone, jota hiontaan käytetään sekä erityisesti hiojan kädentaito.

Sukset tulisi viedä hiontaan, jos pohja on huonossa kunnossa tai suksen luisto-ominaisuuksia halutaan virittää. Suksen pohja voi mennä naarmuille huonolumisilla keleillä. Pitkittäisnaarmut eivät välttämättä vie luistoa kovinkaan paljoa pois, jos ne eivät ole suksen painealueilla. Sen sijaan poikittaisnaarmut hidastavat menoa ja ne kannattaa käydä hiomassa pois.

Suksien hionta

Suksen pohjasta hiotaan ensin naarmut pois ja tarvittaessa pohjaa oikaistaan. Voideltaessa suksen kantit saattavat painua alaspäin ja tällöin pohjaan on mahdotonta saada tasaista kuviota koko matkalle. Tästä syystä pohja pyritään oikaisemaan mahdollisimman suoraksi.

Oikaisun ja siistimisvaiheen jälkeen pohjaan hiotaan valmistava pinta, joka on yleensä kuvioton. Valmistavan pinnan päälle tulee vasta viimeistelykuvio, joka voi olla esimerkiksi vino-, havu-, suora-, rinnakkais- tai päällekkäiskuviointi.

Hionnalla ja kuvioinnilla aivan kuten voitelullakin pyritään optimoimaan vesikalvoa lumen ja suksen välillä, jotta luisto-ominaisuudet olisivat parhaat mahdolliset. Pohjaan tehdään kuviot lumen kosteuden ja rakenteen mukaan. Suksien pohjiin voidaan ajaa jos jonkinnäköistä kuvioita hiontalaitteilla. Huipulla työ vaatii kuitenkin erityistä käden taitoa ja paljon testaamista, jotta sopivat kuviot eri kelialuille löytyvät.

Kuntoilijan kannattaa hiotuttaa sukset lähinnä silloin, jos pohjat ovat naarmuuntuneet tai kovin kuluneet. Aloittelija pärjää varsin mainiosti peruskuvioilla. Perinteisen tyylin sukseen kannattaa hioa suora 7 -kuvio, joka toimii laajalla kelialueella. Vapaan tyylin suksiin voidaan ajaa myös suora 7 tai viistoon ajettu kuvio, joka ei rajoita luistelutyylillä yhden suksen liukua.

Pintakuviointi

Suksia voidaan kuvioida myös pintakuviointilaitteilla. Varsinkin oikein märillä keleillä karkeista kuvioista on merkittävää hyötyä, jolloin saadaan lisättyä pohjan ilmavuutta ja sen kautta vesipakoisuutta.

Käsikuviointilaitteet ovat helppo tapa mukauttaa suksea eri kelialuille. Nyrkkisääntönä aloittelijalle: mitä märempää, sen enemmän ja isompaa kuviota. Pintakuvioinnissa kuvio painetaan sukseen kuviointirullalla. Tällainen kuvio tehdään sukseen voitelun jälkeen, jolloin kuvio jää voidepintaan.

Lue lisää

Suomalainen triathlon osa 1: aallonpohjasta aallonharjalle – kohti pysyvää kulttuuria?

Suomalainen triathlon on kulkenut pitkän matkan 1980-luvun alusta tähän päivään. Vuonna 2023 vietettiin suomalaisen triathlonin 40-vuotisjuhlaa, joka huipentui IRONMAN 70.3 Lahden MM-kisoihin. 40 vuoden matkalle mahtuu paljon asioita – myös niitä, joista ei ole aiemmin puhuttu. Julkaisemme viikoittain uuden artikkelin, joka käy läpi triathlonmatkaa Antti Hagqvistin kirjoittamana.

Perjantaivieras #50: Teemu Virtanen

Teemu Virtanen on Lahdesta kotoisin oleva ultrahiihtäjä ja toimittaja. Tuoreimpana suorituksena Teemu teki 24 tunnin hiihdon ME:n Lahdessa maaliskuussa 2024. Uudet vuorokauden hiihdon ME-lukemat ovat nyt 475,88 km.