URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Suksien voitelu ja huolto

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Aikaisemmin voitelu oli yksi suurimpia hiihtonautintoa rajoittavista tekijöistä. Monet kokivat voitelun todella vaikeaksi. Nykyisin voitelu ei ole kuitenkaan este kenenkään hiihtämiselle.

Kaikkein tärkein asia suksien huollossa on niiden putsaus, sillä lika heikentää suksien luistoa merkittävästi. Suksen pohjan harmaantuminen ei välttämättä tarkoita, että voiteet olisivat kuluneet, vaan yleensä harmaus on pohjaan kertynyttä likaa.

Kun suksen pohja alkaa harmaantua, kannattaa pohja putsata luistoalueiden putsausaineella ja tämän jälkeen laittaa luistopinnoille kelinmukaista luistoa. Aina ennen uutta voitelua on suositeltavaa puhdistaa lika luistopintojen puhdistusaineella, jotta likaa ei imeytetä pohjaan voidellessa.

Monta tapaa voidella

Luistovoitelu voidaan toteuttaa pikatuotteilla, vahoilla ja fluorituotteilla kuuma- tai kylmävoiteluna. Erilaisilla tuotteilla ja menetelmillä saadaan suksen luistoa optimoitua eri kelialueilla. Kilpavoitelussa on syytä osata kaikki erilaiset voiteluniksit, mutta kuntoilija pärjää pikatuotteilla, jolloin suksen voiteluun menee aikaa vain muutama minuutti. Kun homman pitää yksikertaisena, onnistuu varmasti aina.

Pikaluistoja löytyy nykyään moneen lähtöön ja eri kelialuille. Ne toimivat helppoina ja liukkaina voiteina niille, joilla ei ole kokemusta voitelusta. Pikaluistot ovat yleisimmin nestemäisiä ja niissä on parafiinia ja liuotinta sekaisin. Pohjaan laitettaessa liuotin haihtuu pois ja sukseen jää ohut kalvo voidetta.

Aloittelijan suksien huolto luistopinnoilla

Tarvitset luistopintojen puhdistusaineen, kuituliinan, pikaluiston ja voiteluharjan.

– Putsaa luistopinnat luistoalueiden puhdistusaineella

– Levitä kelinmukainen pikaluisto

-Harjaa luistoalueet ennen lenkille lähtöä

Pitovoitelu

Karvapohjasukset ovat kehittyneet huimasti ja niillä hiihtävät kovemmatkin menijät. Jos kuitenkin suksien voitelu perinteisesti kiinnostaa, tässä tiivistetyt ohjeet:

Pohjan karhennus

Ennen pitovoitelua suksen pohja tulee karhentaa pitoalueelta hiomapaperilla (karheus noin 150) niin, että kiiltävästä pohjasta tulee samea ja kiilto häviää koko pitoalueen matkalta. Karhennuksella saadaan pitovoide pysymään paremmin suksen pohjassa.

Pohjavoitelu pidoille

Pohjavoide on usein ratkaisevassa roolissa pitovoitelun onnistumisessa. Pohjavoide on sitkeää ja joustavaa, jolloin pintaan tulevat voiteet pysyvät paremmin paikoillaan. Pohjavoiteilla lisätään ennen kaikkea pidon kulutuskestävyyttä ja parannetaan pito-ominaisuuksia. Kuntoilija pärjää myös ilman pohjavoitelua, mutta toki suksen saa toimimaan paremmin ja pidempään pienellä vaivannäöllä.

Pakkaskelin voitelu

Mitä kylmempiin ja kuivempiin keleihin mennään, sen helpommin suksi pitää. Pitovoitelussa käytetään usein kerrosvoitelua, jossa alle laitetaan pehmeämpi voide ja se pinnoitetaan kovemmalla tuotteella. Tällaisella voitelutavalla pidosta saadaan hyvin elastinen, eikä suksi pääse jäätymään, kun kiteinen lumi ei pureudu kovan pinnan läpi. Esimerkiksi karkeammilla keleillä pohjalla käytetään liisteriä ja pintaan laitetaan purkkivoidetta.

Lue lisää

8 tunnin hiihto maaliskuussa

The Home of Sports järjestää yhdessä Lahden Hiihtoseuran kanssa lauantaina 9.3.2024 Lahdessa 8 tunnin hiihdon. Tapahtumaan mahtuu mukaan 100 osallistujaa. Tapahtumakeskuksena toimii Lahden vanha ravirata

Hiihtohaaste Lahdessa tammikuussa

Hiihtohaaste on viestihiihtokilpailu, jossa ladulle houkutellaan kestävyysurheilun ystävät yli lajirajojen. Tapahtuma järjestetään nyt kolmatta kertaa. Hiihtohaasteen taustalla ovat pyöräilyseura Finska Kompaniet, Lahden Hiihtoseura ja The

Hiihtokausi käynnistyi Imatralla

4 tunnin hiihto keräsi 60 hiihtäjää Imatralle lauantaina 4.11.2023. Koko viikon vallinnut pikkupakkanen ja liukas lumi muuttui päivän aikana haastavammaksi, kun kahden ja puolen tunnin

Feelian joukkue hengessä mukana 4 tunnin hiihdossa

”Joukkueemme Jani Jokinen, Aki Pajunoja ja allekirjoittanut on kyllä hyvässä kunnossa, mutta nyt jouduimme kalkkiviivoilla perumaan osallistumisen. Otti kyllä koville pohjalaiselle luonteelle tehdä peruutus, mutta