URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Miten harjoitella talvella?

Talvesta oppii pitämään hiihtämällä ja hiihdosta oppii pitämään harjoittelemalla. Laji vaatii oikeanlaiset välineet ja hommasta tulee paljon mielekkäämpää, kun tekniikka kehittyy. Peruslenkkien yhteyteen kannattaa ottaa tekniikkapätkiä.

Tekniikkapätkiä voi ottaa hiihtolenkkien yhteyteen pieninä palasina ja tämän jälkeen hiihtää normaalisti ja siirtää mahdollisia oivalluksia omaan perustekniikkaan.

Esimerkki tekniikkapätkien toteutuksesta:

Sauvoittahiihto 3 x 1–3 min rennon reippaasti, palautus vetojen välissä noin 2 min. Vetojen jälkeen voit siirtyä hetkeksi normaalihiihtämiseen ja koittaa siirtää tehokkaampaa jalkatyöskentelyä perushiihtämiseen. Samalla lenkillä voi tehdä useampiakin tekniikkapätkiä.

Vauhdin kehittymisen kannalta olisi aluksi maltettava hiihtää riittävän hiljaa ja rauhallisesti, jotta jossain vaiheessa pystyy hiihtämään helposti. Tekniikkaa ja vauhteja kehitetään ns. täsmäiskuilla, eli tehdään vauhdikkaampia harjoitteita, joissa hiihdetään paremmalla tekniikalla. Jos koko ajan hiihtää omaa rajoitinta vasten eli väsyneenä, ei jaksa keskittyä tekniikkaan ja väistämättä väsyy. Väsyneenä on huomattavasti vaikeampi pitää tekniikka kasassa, koska oma koordinaatiokyky ja taitotaso tippuvat. Sukset jalassa voi myös välillä vähän kävellä ja palautella, jonka jälkeen levänneellä lihaksella pystyy pitämään parempaa tekniikkaa yllä.

Esimerkki vauhdikkaammista tekniikkapätkistä:

Vuorohiihto 3 x 1–3 min rennon reippaasti tekniikkaan keskittyen. Pyri pitämään nyrkit alhaalla eli käsivarsi palautusvaiheessa melko suorana, jotta rytmi ei sotkeennu. Hae rytmi esimerkiksi juoksun kautta ja tämän jälkeen tee vuorohiihtoa niin, että pyrit yhdistämään siihen hetkittäisiä yhden suksen liukuja.

Haasta itseäsi! Yksittäisiin onnistumisen tunteisiin kannattaa tarttua ja tarkastella niitä mitä silloin tapahtuu.

Kun tekniikan hahmottaminen löytyy tasamaalla, kannattaa rohkeasti suunnata erilaisiin maastonkohtiin kokeilemaan tekniikoita. Ylämäkeen mentäessä vastus on suurempi ja myös oikean tekniikan merkitys korostuu. Loivaan ylämäkeen on hyvä harjoitella eri tekniikoita, koska tällöin vauhti ei kiihdy niin kovaksi. Pääsääntöisesti ylämäkeen frekvenssi tihenee ja työnnöt lyhenevät lopusta eli sauvoista ei tarvitse päästää irti.

Seuraavia asioita kannattaa harjoittaa ylämäkiin. Ylämäen jyrkkyys kannattaa valita niin, että siinä on sopivasti haastetta, mutta haastetta pitää olla.

Vuorohiihto

Ylämäkeen mentäessä rytmi löytyy helpommin ja suksen ponnistukseen pitää keskittyä, jotta suksen saa pitämään. Lisäksi vauhti pysyy maltillisena.

Tasatyöntö

Ylämäkeen on pakko pumpata jaloilla työntöä reilummin. Ylämäkeen harjoitellessa ymmärtää paremmin kehonpainon hyödyntämisen. Tasatyöntö vaatii tekniikka ja siihen pääsee nopeammin sisään oivaltamalla oman kehonpainon ja jalkojen käytön merkityksen. Jos käsivoimat loppuvat ylämäkeen ensimmäisenä, on tekniikassa kehitettävää.

Kaikki muutkin tekniikat

Kaikkia tekniikoita kannattaa kokeilla ylämäkeen, sillä tällöin teknistä suoritusta saa kehitettyä ja voimatuottovaiheesta tulee tehokkaampi.

Lue lisää

Suomalainen triathlon osa 1: aallonpohjasta aallonharjalle – kohti pysyvää kulttuuria?

Suomalainen triathlon on kulkenut pitkän matkan 1980-luvun alusta tähän päivään. Vuonna 2023 vietettiin suomalaisen triathlonin 40-vuotisjuhlaa, joka huipentui IRONMAN 70.3 Lahden MM-kisoihin. 40 vuoden matkalle mahtuu paljon asioita – myös niitä, joista ei ole aiemmin puhuttu. Julkaisemme viikoittain uuden artikkelin, joka käy läpi triathlonmatkaa Antti Hagqvistin kirjoittamana.

Perjantaivieras #50: Teemu Virtanen

Teemu Virtanen on Lahdesta kotoisin oleva ultrahiihtäjä ja toimittaja. Tuoreimpana suorituksena Teemu teki 24 tunnin hiihdon ME:n Lahdessa maaliskuussa 2024. Uudet vuorokauden hiihdon ME-lukemat ovat nyt 475,88 km.