URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Maksimikestävyys

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Maksimikestävyysharjoittelun tavoitteena on kehittää maksimaalista aerobista tehoa. Samalla harjoittelu valmistaa elimistöä kilpailujen rasitukseen. Maksimaalinen hapenotto kehittyy tehokkaimmin näillä harjoituksilla. Harjoitukset toteutetaan anaerobisen kynnyksen yläpuolella, missä laktaattitasot lähtevät nopeasti nousuun.

MK-harjoitus ei yleensä tarkoita täysillä menemistä, vaan suorituksen tulee olla tasavauhtinen tai nousujohteinen, jotta maksimikestävyysominaisuuksia saadaan kehitettyä. Harjoitukset tulee tehdä ajatuksen kanssa, koska niillä kehitetään erityisesti kilpailuissa vaadittavia ominaisuuksia.

MK-harjoitukset toteutetaan intervalliharjoituksina tai yhtenäisinä suorituksina. Intervallit kannattaa tehdä vähintään kolmen minuutin mittaisina, jotta saavutetaan riittävän aerobinen suoritus. Lyhyemmissä suorituksissa vauhti tahtoo karata liian kovaksi ja harjoitus menee nopeuskestävyyden puolelle. Kokenut kuntoilija voi tehdä MK-harjoituksia vuoden ympäri yllä- pitävinä harjoituksina, mutta niitä ei tarvitse tehdä joka viikko. Kaksi kertaa kuukaudessa riittää harjoituskaudella ja kilpailukaudella osa harjoituksista tulee kisojen kautta. Harjoituksilla saadaan luotua reserviä suorituskykyyn ja sen myötä väljyyttä kynnystehojen kehittämiseen. Aloittelevan kuntoilijan ei tarvitse tehdä MK-harjoituksia, vaan harjoittelussa tulisi tehojen osalta noudattaa progressiivisuutta.

Maksimikestävyysharjoituksiin tehdään aina huolelliset alku- ja loppuverryttelyt, koska harjoituksissa liikutaan yli 3,5mmol/l laktaattitasoilla. Laktaattien ”huuhteluun” tarvitaan vähintään 15 minuutin loppuverryttely. Alkuverryttelyissä voi kokeilla erilaisia valmistautumistapoja, joita voi käyttää myös kisasuorituksessa. Ennen vetoa on syytä tehdä nousevalla teholla suoritettu lämmittely, jotta paikat ovat vetreät. Ennen pidempiä yhtenäisiä suorituksia voi myös ottaa muutaman lyhyen spurtin, jotta saa paikat auki ja rennomman suorituksen itse vedoissa.

Maksimikestävyysharjoittelun tulisi olla progressiivista. Alussa kehityksen aikaansaamiseksi riittävät vähän anaerobisen kynnyksen yläpuolella tehdyt 3–5 minuutin vedot. Maksimikestävyysharjoittelun alkuvaiheessa tällaisella harjoituksella saadaan jo vaadittava ärsyke aikaan. Kesäkaudella maksimikestävyysharjoittelu on enemmän ylläpitävää, anaerobisen kynnyksen tuntumassa tehtäviä vetoja.

HARJOITUSESIMERKIT

Kestoharjoitus

• Harjoituskisa 5 km
Ennen suoritusta tehdään huolellinen alkuverryttely, jonka aikana tehdään pieni noin 5 minuutin vauhtikestävyysosio ja muutamat ylivauhtiset nopeusvedot. Samanlaista verryttelyä voidaan myös käyttää oikeassa kisatilanteessa.

Intervalliharjoitus

• Hiihto 90 min PK, sis. 5 x 3 min MK, pal. 5 min.Intervallit tehdään niin, että vauhti ei hyydy ja tekniikka pysyy mahdollisimman hyvin kasassa. Ennen maksimivetoja alkuverryttelyssä on hyvä hiihtää 5–10 min VK-alueella, jotta aineenvaihdunta käynnistyy ja lihaksisto saadaan lämpimäksi.

Lue lisää

2023 on suomalaisen triathlonin juhlaa

Suomalainen triathlon syntyi Joroisissa 1980-luvun alussa. Joroisten Sporttiklubi järjesti Suomen ja koko Pohjoismaiden ensimmäiset triathlonkilpailut 23.7.1983 Joroisissa. Suomalaisen triathlonin alkuvuosia muisteltiinkin useissa yhteyksissä ja lajikonkareilta

Harvinaista herkkua luvassa MM-Lahdessa

IRONMAN 70.3 MM-kilpailut järjestetään vuosittain eri paikkakunnalla. Ns. puolimatkan MM-mitaleista taistellaan nyt ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa ja Suomessa. Paikka MM-kilpailuihin ansaitaan karsintakilpailuista, joita on vuosittain yli

Hiihtokausi käynnistyy Imatralla

4 tunnin hiihto on hiihtokauden 2023-2024 avaus, joka hiihdetään Imatralla 4.11.2023.  Tapahtumakeskuksena toimii Imatran ensilumenlatu. Pe 3.11.2023 Vapaat harjoitukset ensilumenladulla klo 16.00–21.00.Tapahtumatoimisto auki Imatran kylpylällä