URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Harjoittelukipinä syttymään

Käy harjoittelemassa, syö, lepää ja toista. Hanki valmennusta ja ympäröi itsesi ihmisillä, jotka harrastavat.

Ensimmäiset työnnöt sujuvat, hengästyttää puuskuttaa ja hapottaa. Jalat kipeytyvät ja eteneminen takkuilee. Onko tuttu tunne? Todennäköisesti peruskuntoa ei ole luotu, vaan harjoittelussa on menty ns. takapuoli edellä puuhun. Pohjakuntoa pitää luoda kevyillä harjoitteilla, jotta tasoa voidaan nostaa.

Harjoittelun tulee olla progressiivista ja ärsykkeiden täytyy olla erilaisia. Me kaikki emme ole yhtä responsiivisia samanlaiselle harjoittelulle. Tästä syystä suosittelen ihmisiä kokeilemaan ja hankkimaan valmennusta. Hyvä valmentaja sparraa ja käyttää aikaansa sen hyväksi, että kaikkein parhain toimintamalli sinulle löytyy. Huipputuloksiin ei ole yhtä tietä, mutta halutessaan huipputuloksia on töitä tavoitteiden eteen tehtävä.

Muista monipuolisuus

Mikä tahansa laji alkaa maistua puulta, jos sitä harrastetaan ”ryppyotsaisesti”. Kehittymisen kannalta voi olla mukavaa tehdä välillä jotain muutakin. Myös vammautumisriski pienenee, kun yksipuoleista kuormitusta ei tule liikaa. Vuodenajat vaihtuvat ja se tuo mahdollisuuden valita myös muita lajeja ohjelmaan.

Resurssit
Liiku niillä resursseilla, joita sinulla on; lasten kanssa liikuntaleikit, työmatkaliikunta, marjastus, sienestys, pihatyöt, sunnuntaipyöräily. Valmentajan kanssa tai itse hivenen miettimällä pystyt löytämään toimintaympäristöstäsi erilaisia vaihtoehtoja ja tapoja liikkumiselle. Yhtä oikeaa tapaa ei ole, vaan tässäkin pystyy olemaan luova.

Prioriteetit (perhe, työ, terveys, harrastukset)

Kaikilta löytyy aikaa harjoitteluun, jos sitä riittävästi haluaa. Se, miten asioita arvottaa, vaikuttaa ajankäyttöömme. On hyväksyttävä, että välillä nämä prioriteetit saattavat vaihdella erilaisien elämäntilanteitten takia. Täydellisyyteen ei tarvitse pyrkiä, sillä sinne ei kukaan pääse. Kehittyäkseen on tämä asia hyväksyttävä.

Jos oma kuntoilu tahtoo jäädä epäsäännölliseksi ja aikaa ei ”hyvistä yrityksistä” huolimatta löydy, on syytä pohtia syitä.  On harmillista, että monilla liikunnan määrä jää hyvin alhaiseksi. Tällaisissa tapauksissa olisi pakotettava itsensä liikkeelle, vaikka se ei olisikaan niin mukavaa. Täytyy kuitenkin muistaa, että vähäiselläkin liikunnalla saadaan terveyshyötyjä, kunhan se on säännöllistä.

Lue lisää

Suomalainen triathlon osa 1: aallonpohjasta aallonharjalle – kohti pysyvää kulttuuria?

Suomalainen triathlon on kulkenut pitkän matkan 1980-luvun alusta tähän päivään. Vuonna 2023 vietettiin suomalaisen triathlonin 40-vuotisjuhlaa, joka huipentui IRONMAN 70.3 Lahden MM-kisoihin. 40 vuoden matkalle mahtuu paljon asioita – myös niitä, joista ei ole aiemmin puhuttu. Julkaisemme viikoittain uuden artikkelin, joka käy läpi triathlonmatkaa Antti Hagqvistin kirjoittamana.

Perjantaivieras #50: Teemu Virtanen

Teemu Virtanen on Lahdesta kotoisin oleva ultrahiihtäjä ja toimittaja. Tuoreimpana suorituksena Teemu teki 24 tunnin hiihdon ME:n Lahdessa maaliskuussa 2024. Uudet vuorokauden hiihdon ME-lukemat ovat nyt 475,88 km.