URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Harjoittele monipuolisesti

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Aloittelijoilla sykkeiden pitäminen peruskestävyysalueella voi olla todella vaikeaa. Tällöin hiihtoharjoitukset kannattaakin pitää tekniikkapainotteisina ja suorittaa kevyet harjoitukset muilla tavoin. Ylämäkiä ei saa pelätä, koska niitä hiihdettäessä tekniset asiat korostuvat.

Aloittelijoiden on tärkeä tehdä erivauhtisia lenkkejä ja ennen kaikkea pyrkiä kehittämään tekniikkaa paloittelemalla hiihtoa sauvoittahiihto- ja tasatyöntöosioihin. Kevyet PK-lenkit tuleekin alussa suorittaa esimerkiksi jalkalenkkeinä tai ainakin ottaa hiihtolenkkien yhteyteen hyvät palauttavat jalkalenkit.

Pienet nilkan tukilihakset ja taito liikkua suksella kehittyvät nopeasti, kun muistaa haastaa itseään riittävästi. Tekniikan kehittymisen myötä harjoittelu onnistuu paremmin oikeilla tehoilla. Tekniikkaharjoittelussa kannattaa käyttää apuna aina ammattitaitoista valmentajaa, joka osaa viedä hiihtoa oikeaan suuntaan.

Jos aloitat nollasta tai vähäisellä hiihtotaustalla, ei kannata heti ahnehtia liikaa harjoittelua. On hyvä pitää nälkää koko ajan yllä. Jos olet tehnyt jotain lajinomaisenpaa harjoittelua ennen suksille siirtymistä, eivät paikat tule ensimmäisillä kerroilla niin kipeäksi. Talviharjoittelun aloituksen kanssa ei kannatta kiirehtiä. Ensilumenladut ovat usein sohjoisia tai jäisiä valtavien hiihtäjämäärien takia. Tällaisissa olosuhteissa hiihtäminen on teknisesti haastavampaa ja jumittaa enemmän lihaksistoa, koska tasapainon pitäminen on vaikeampaa. Harjoittelu kannattaakin aloittaa tasamaalta.

Talvella suksi elää myös sivuttaissuunnassa hivenen alustan muotojen mukaan. Nilkan ja jalkapohjan lihakset voivat alussa tulla kipeiksi kokeneemmallakin hiihtäjällä, kun ne joutuvat työskentelemään totuttua enemmän. Hyvällä sisäänajovaiheella, jalkapohjan tukiharjoitteilla tai tukevalla monolla saadaan helpotettua jalkavaivoja.

Tekniikkaharjoituksia kannattaa alkutalvesta tehdä suksilla ja yhdistää näihin alkuverryttelyihin lihaskunto-osiossa käytyjä liikkeitä, joilla pystyt kehittämään liikemallejasi ja aktivoimaan lihakset työhön. Vaihtelemalla teemoja ladulla on tekniikan harjoittelu mielekkäämpää ja kehitys parempaa. Ei kannata hiihtää päivittäin, vaan tekee hyvää käydä välillä myös jalkalenkeillä, kuten kävelemässä tai juoksemassa riippuen omasta kuntotasosta.

Kun perinteinen tyyli alkaa jotenkin sujua voidaan harjoitteluun ottaa myös mukaan vapaatyyliä. Perinteisen ja vapaan tyylin harjoittelut tukevat hyvin toisiaan ja monipuolisemman harjoittelun kautta ärsykettä saadaan vaihdeltua, jolloin rasitusvammoja ei synny niin helposti. Vapaalla tyylillä on helpompi kehittää tasapainoa ja tukevampi mono helpottaa yhden suksen liu’un omaksumista. Perinteisellä tyylillä on helppo tehdä huoltavia harjoituksia rauhallisesti edeten, jolloin lihaksisto ei kuormitu niin paljon. Lisäksi ylävartalon harjoittaminen tasatyöntäen on myös luisteluhiihtäjälle tärkeää. Lyhyemmällä perinteisen tyylin sauvalla on helpompi omaksua oman vartalon painon käyttö tasatyönnössä.

Jos sinulla on kesälajeja kannattaa kuten esimerkiksi juoksu niin kannattaa myös näitä ominaisuuksia pitää yllä. Noin kerran viikossa, tehtynä saat pidettä lajinomaista kuntoa yllä ja kesäharjoitteluun siirtyminen sujuu mukavammin. Pienillä asioilla on merkitystä. Myöskään lihaskuntoharjoittelua ei saa milloinkaan unohtaa. Tee vähintään kerran viikossa lihaskuntoharjoittelua, jotta saat pidettyä ominaisuuksiasi yllä. Fakta on kuitenkin se, että iän myötä nopeus-, voima- ja tasapaino-ominaisuudet heikkenevät. Jos näiden asioiden kanssa ei tehdä säännöllisesti töitä on edessä alamäki. Aloita mieluummin tänään kuin vasta huomenna ihan itsesi takia.

Lue lisää

8 tunnin hiihto maaliskuussa

The Home of Sports järjestää yhdessä Lahden Hiihtoseuran kanssa lauantaina 9.3.2024 Lahdessa 8 tunnin hiihdon. Tapahtumaan mahtuu mukaan 100 osallistujaa. Tapahtumakeskuksena toimii Lahden vanha ravirata

Hiihtohaaste Lahdessa tammikuussa

Hiihtohaaste on viestihiihtokilpailu, jossa ladulle houkutellaan kestävyysurheilun ystävät yli lajirajojen. Tapahtuma järjestetään nyt kolmatta kertaa. Hiihtohaasteen taustalla ovat pyöräilyseura Finska Kompaniet, Lahden Hiihtoseura ja The

Hiihtokausi käynnistyi Imatralla

4 tunnin hiihto keräsi 60 hiihtäjää Imatralle lauantaina 4.11.2023. Koko viikon vallinnut pikkupakkanen ja liukas lumi muuttui päivän aikana haastavammaksi, kun kahden ja puolen tunnin

Feelian joukkue hengessä mukana 4 tunnin hiihdossa

”Joukkueemme Jani Jokinen, Aki Pajunoja ja allekirjoittanut on kyllä hyvässä kunnossa, mutta nyt jouduimme kalkkiviivoilla perumaan osallistumisen. Otti kyllä koville pohjalaiselle luonteelle tehdä peruutus, mutta