URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Suksien maailma

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Suksien yleiset ohjemitat ovat perinteisellä tyylillä oma pituus + 15–30 cm ja vapaalla tyylillä oma pituus + 10–15 cm.


Pituudella ei ole suksen ominaisuuksien kannalta juurikaan merkitystä. Merkitsevämpi tekijä on aina jäykkyys. Samanmittaisissa suksissa on erilaisia jäykkyyksiä, mutta jäykimmät parit löytyvät yleensä pisimmistä mitoista.


Profiili tekee suksen

Olipa kyseessä sitten vasta-alkajan tai huippuhiihtäjän suksipari, vaikuttaa ominaisuuksiin eniten suksen profiili. Profiili tekee suksen hiihto-ominaisuuksista jopa 70–80 %. Loput tulevat pohjamateriaaleilla, hionnalla ja voitelulla. Suksien valinnassa otetaan huomioon alusta, jolle suksia valitaan sekä hiihtäjän paino, pituus ja taitotaso.

Kuntoilijoilla suksien tärkein ominaisuus on helppohiihtoisuus, joka perinteisellä tarkoittaa helppoa pitoa ja vapaalla hyvää suuntavakautta. Huippuhiihtäjienkin pareissa on eroja johtuen erilaisista hiihtotekniikoista ja mieltymyksistä.

Osta erikoisliikkeestä

Suksien valintaprosessissa on monia vaikuttavia tekijöitä, koska eri suksimerkeillä on erilaisia tapoja rakentaa omat suksensa. Erilaisissa olosuhteissa käytetään erilaisia suksia, mutta aloittelijat pärjäävät hyvin yhdellä yleisparilla per tyyli. Eri kelialueiden sukset eroavat toisistaan pohjamateriaalien, kuviointien ja profiilien osalta.

Sukset kannattaa aina hankkia alan erikoisliikkeestä, josta löytyy tietotaitoa ja osaamista suksien valintaan. Vääränlaisilla suksilla hiihtäminen on hankalaa ja nautinto jää vain haaveeksi. Hyvä suksipari löytyy hyllystä mittaamalla tai tilaamalla pari ennakkoon omien mittojen ja toiveiden mukaisesti.

Lue lisää

2023 on suomalaisen triathlonin juhlaa

Suomalainen triathlon syntyi Joroisissa 1980-luvun alussa. Joroisten Sporttiklubi järjesti Suomen ja koko Pohjoismaiden ensimmäiset triathlonkilpailut 23.7.1983 Joroisissa. Suomalaisen triathlonin alkuvuosia muisteltiinkin useissa yhteyksissä ja lajikonkareilta

Harvinaista herkkua luvassa MM-Lahdessa

IRONMAN 70.3 MM-kilpailut järjestetään vuosittain eri paikkakunnalla. Ns. puolimatkan MM-mitaleista taistellaan nyt ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa ja Suomessa. Paikka MM-kilpailuihin ansaitaan karsintakilpailuista, joita on vuosittain yli

Hiihtokausi käynnistyy Imatralla

4 tunnin hiihto on hiihtokauden 2023-2024 avaus, joka hiihdetään Imatralla 4.11.2023.  Tapahtumakeskuksena toimii Imatran ensilumenlatu. Pe 3.11.2023 Vapaat harjoitukset ensilumenladulla klo 16.00–21.00.Tapahtumatoimisto auki Imatran kylpylällä