URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Perinteisen tyylin sukset

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Sukset valitaan hiihtäjän painon, kelialueen ja aktiivisuustason mukaan. Perinteisen tyylin suksen tulee ennen kaikkea olla elastinen ja suksessa ei saa olla suurta alkujäykkyyttä. Hyvän perinteisen suksen pitoalue on irti lumesta sekä kahden että yhden suksen liu’ussa. Suksen tulee napata lumeen kiinni jo pienellä painonsiirrolla päkiälle, jolloin suoritetaan ponnistus.

Aloittelijan suksi voi olla hivenen löysempi, kun hiihtäjän painonsiirto on mahdollisesti aavistuksen puutteellinen ja paino on koko ajan kummallakin suksella. Yleisesti ottaen kuntoilijan kannattaa valita perinteiselle tyylille rento pari, joka pitää helposti, koska suorituksen edetessä ja kropan väsyessä potkun teho sekä tarkkuus heikentyvät.

Kelialueet

Eri kelialueilla vaaditaan erilaista voitelua ja tästä syystä valmistetaan myös erilaisia suksia. Lumen koostumus ja rakenne vaihtelevat kelien mukaan. Optimaalisen pidon ja luiston aikaansaamiseksi suksien profiililta vaaditaan erilaisia ominaisuuksia.

Perinteisellä tyylillä suksien suuntavakaudella ei ole niin paljoa merkitystä, koska sukset kulkevat latu-urassa. Suksen tulee olla ennen kaikkea nopea menosuuntaan. Liukupintojen paineiden tuleekin olla hyvin kevyet, jotta kitkaa syntyisi mahdollisimman vähän. Pehmeällä kelillä painealueet voivat olla hivenen pidemmät, jotta paine jakautuu mahdollisimman tasaisesti ja suksi ui lumen päällä.

Lyhyt painealue voi pehmeällä kelillä puskea lunta ja suksi ikään kuin kyntää lumessa. Kovemmilla alustoilla lyhyet painealueet toimivat paremmin, koska niissä on vähemmän kitkapintaa ja painealueet ovat tiiviimmät, jolloin sukset ovat vakaampia hiihtää.

Karvasukset

Skin-sukset ovat karvasuksia, joissa pitoalueella on karva. Sukset siis luistavat eteenpäin, mutta pitävät taaksepäin. Sukset on valittava huolella, jotta pitoalue ei kahnaa yhden ja kahden suksen liu’ussa, mutta pitää jo kevyellä painonsiirrolla. Suksen tuleekin olla profiililtaan hivenen korkeampi kuin purkkisuksen, koska karvat tulevat muutaman millin pohjasta ulos.

Pohjan karvat ovat vaihdettavissa ja karvaa löytyy sekä pitävämpiä malleja että hivenen luistavampia malleja. Karvat kuluvat ja likaantuvat käytössä, joten ne tulee vaihtaa noin 400–900 km välein.

Karkeilla keleillä karvat kuluvat nopeammin kuin hienojakoisella lumella. Jos suksi on valittu löysänä, kahnaavat karvat enemmän, jolloin ne myös kuluvat nopeammin. Likaisilla keleillä karvoihin saattaa tarttua voiteita ja likaa ladulta, mutta tällöin karva voidaan puhdistaa voi- teenpoistoaineella.

Suksi toimii laajalla kelialueella ja luistoalueet ovat voideltavissa. Aivan olosuhteiden ääripäissä suksi toimii heikommin. Helpotusta tuo jos suksen side on siirrettävissä. Tällöin pidon lisäämiseksi sidettä siirretään eteen ja jos tarvitaan lisää luistoa, sidettä viedään taaksepäin.

Lue lisää

8 tunnin hiihto maaliskuussa

The Home of Sports järjestää yhdessä Lahden Hiihtoseuran kanssa lauantaina 9.3.2024 Lahdessa 8 tunnin hiihdon. Tapahtumaan mahtuu mukaan 100 osallistujaa. Tapahtumakeskuksena toimii Lahden vanha ravirata

Hiihtohaaste Lahdessa tammikuussa

Hiihtohaaste on viestihiihtokilpailu, jossa ladulle houkutellaan kestävyysurheilun ystävät yli lajirajojen. Tapahtuma järjestetään nyt kolmatta kertaa. Hiihtohaasteen taustalla ovat pyöräilyseura Finska Kompaniet, Lahden Hiihtoseura ja The

Hiihtokausi käynnistyi Imatralla

4 tunnin hiihto keräsi 60 hiihtäjää Imatralle lauantaina 4.11.2023. Koko viikon vallinnut pikkupakkanen ja liukas lumi muuttui päivän aikana haastavammaksi, kun kahden ja puolen tunnin

Feelian joukkue hengessä mukana 4 tunnin hiihdossa

”Joukkueemme Jani Jokinen, Aki Pajunoja ja allekirjoittanut on kyllä hyvässä kunnossa, mutta nyt jouduimme kalkkiviivoilla perumaan osallistumisen. Otti kyllä koville pohjalaiselle luonteelle tehdä peruutus, mutta