URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Luistelutyylin sukset

Hyvä vapaan suksi on liukas ja suuntavakaa. Luistelusukset ovat perinteisen suksia lyhyemmät, jotta niitä on helpompi käsitellä. Vapaan tyylin suksien kaarimainen profiili säilyttää muotonsa myös ponnistuksen lopussa, jottei suksi ala kantaa keskeltä. Suksen ollessa liian löysä, se saattaa painua alustaan ja painealueiden raideväli lyhenee, jolloin suksen suuntavakaus kärsii.

Luistelusuksien ominaisuuksiin vaikuttaa erityisesti painealueiden raideväli, pituus ja muoto sekä suksen korkeus ja jäykkyys. Suksilta vaaditaan erilaisia ominaisuuksia erilaisiin maastonkohtiin sekä erilaisiin keliolo- suhteisiin. Tästä syystä suksia kannattaakin testata oikeilla hiihtovauhdeilla, sekä erilaisissa olosuhteissa ja maastonkohdissa.

Investoi laatuun

Vapaan suksiin kannattaa investoida hivenen enemmän, jotta suksilla on mukava hiihtää. Edullisimmissa malleissa runkoon ei ole rakennettu kunnollista luistelusuksen profiilia ja tällainen suksi voi olla levoton hiihdettäessä. Suksella on vaikea päästä liukuun ja aloittelevan hiihtäjän puutteellisen tekniikan kehittäminen on lähes mahdotonta.

Keskihintaluokan suksista löytyy jo erinomaisia suksia luistelutyylille. Aloitteleva hiihtäjä pärjää aluksi mainiosti yhdellä suksiparilla. Suksen tärkein ominaisuus aloittelijalla on suun- tavakaus. Tällöin hiihtäjälle tulee valita kovan tai kovahkon alustan suksi. Tällainen suksi on vakaa hiihtää ja suksella on helppo pysyä liu’ussa.

Kolme ryhmää

Vapaan tyylin sukset luokitellaan kolmeen ryhmään alustan kovuuden mukaan. On olemassa kovan, kovahkon ja pehmeän alustan suksia. Kovalla alustalla sukselta vaaditaan ennen kaik- kea suuntavakautta. Suksen suuntavakauteen vaikuttavat suksen eri ominaisuudet hiihtäjän painoon nähden. Kovalla alustalla sukset ovat jäykempiä ja/tai korkeampia verrattuna pehmeän alustan suksiin. Kovahkon alustan suksen painealueet ovat pyöreämmät kuin kovan alustan suksessa. Pehmeän alustan suksessa painealueiden tulee olla selvästi löyhemmät, jotta suksi ”ui” sohjoisen lumen pinnassa.

Osa merkeistä valitaan painottaen suksen korkeutta tai loppukiloja. Vapaalla tyylillä suksen loppukilojen tulee olla noin 90–120 % omasta painosta, riippuen kelialueesta ja hiihtotasosta. Liian löysä suksi on levoton hiihtää, eikä tahdo pysyä alla yhden suksen liu ́ussa, mutta myös liian jäykkä suksi saattaa käyttäytyä samalla tavalla. Liian jäykkä suksi yleensä myös kyntää pehmeällä alustalla, koska suksen tulokulma lumeen on jyrkempi.

SUKSEN OMINAISUUDET JA PAINEALUEET

Suuntavakaus

• Pidempi painealueiden raideväli (laajempi tukipinta).

• Tiiviimmät ja pidemmät painealueet.

• Jäykempi/korkeampi suksi verrattuna pehmeän alustan sukseen.

Hiihdettävyys ylämäkeen

• Ylämäkeen mentäessä keulalle kohdistuu enemmän painetta. Jotta suksi kulkisi ylämäkeen herkemmin, tulee keulan olla lähes paineeton.

• Keulan painealue ei saa olla liian lähellä kärkeä, jotta se ei ”pure” ylämäkeen hiihdettäessä.

Pehmeällä alustalla

• Lumen ollessa pehmeämpää tulee suksen ikään kuin ”uida” lumen pinnassa.

• Painealueet pidemmät ja loivemmat.

• Painealueet hyvin löyhät eli paineettomat.

Kostealla ja märällä kelillä

• Suksen ja lumen välissä on aina vesikalvo. Lumen kosteuden ollessa korkeampi esimerkiksi märällä vesikelillä, on vesikalvo paksumpi. Silloin suksen ja lumen välille syntyy helposti imua kapillaari-ilmiön myötä. Tällaisella kelillä painealueiden tuleekin olla vesipakoiset, jotta suksi imisi mahdollisimman vähän.

• Painealueiden tulee olla liipaisumaiset. Eli painealueen tulee kiristyä tasaisesti keulasta kan- taan päin, mutta painealueen lopun pitää päättyä nopeasti, jolloin imu katkeaa.

Lue lisää

Perjantaivieras #50: Teemu Virtanen

Teemu Virtanen on Lahdesta kotoisin oleva ultrahiihtäjä ja toimittaja. Tuoreimpana suorituksena Teemu teki 24 tunnin hiihdon ME:n Lahdessa maaliskuussa 2024. Uudet vuorokauden hiihdon ME-lukemat ovat nyt 475,88 km.

Finntriathlon harjoitusohjelma, osa 3

Vuoden 2024 tapahtumiin tähtäävistä Finntriathlon-ohjelmista löytyy kolme eri tasoista harjoitusohjelmaa. Ohjelmissa on pientä sisällöllistä vaihtelua ja tuntimäärät vaihtelevat eri ohjelmissa 3–8 tunnin välillä / viikko. Toki enemmänkin voi harjoitella, silloin ohjelmiin lisätään pituutta verryttelyiden tai itse harjoitusosioiden kautta.