URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Hiihtosauvat

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Sauvojen tulisi olla hiihtäjän tasosta riippumatta aina 100 % hiilikuitusauvoja. Sauva vaikuttaa suoraan hiihtotekniikkaan etenkin kokemattomilla hiihtäjillä.

Painava sauva palautuu heilurin jälkeen työntöön liian hitaasti. Tällaisella sauvalla hiihtäminen vaatii enemmän taitoa, koska sauva pitää asettaa tarkasti paikoilleen ja hidas heiluri vaatii myös pidemmän suksen liukuvaiheen, joka taas vaatii parempaa tasapainoa hiihtäjältä. Paino ei ole silti ainoa sauvojen valintaperuste, sillä swingiin vaikuttaa myös sauvan painopiste.

Hihna käden mukaan

Sauvasta pitää pystyä päästämään irti työnnön loppuvaiheessa. Hihnan on oltava napakka käteen ja käsi pitää saada mahdollisimman lähelle kahvaa hihnaa kiristämällä. Huono tai huonosti säädetty hihna voi pilata hyvänkin sauvan tuntuman ja tehdä sauvan palautumisheilurista hitaan. Hihnoja on erilaisia, joten miettiessä eri sauvavaihtoehtoja on hyvä tarkistaa, että hihna on sopiva käteen ja säädöt ovat riittävät.

Hiihdettäessä sauvaa ei tulisi koskaan puristaa, vaan sauva ”roikkuu” pelkän hihnan varassa. Sauvoissa on säädettäviä hihnoja sekä pikalukituksella varustettuja hihnakahva- systeemejä. Molempiin malleihin on saatavilla eri kokoisia hihnoja.

Hiilikuitua

Sauvoissa käytetään erilaisia hiilikuituja. Tämä selittää suuretkin hintaerot sauvojen välillä. Kalliimmat hiilikuidut ovat yleensä lujempia ja kevyempiä. Putken jäykkyys riippuu myös sauvan pituudesta. Tästä syystä lyhyemmissä mitoissa ei tarvitse erikoisjäykkiä sauvoja, mutta jo noin 160–170 cm sauva tulisi olla selvästi jäykempi, jotta voimaa ei mene hukkaan. Notkealla sauvalla ei voi työntää tasatyöntöä, koska se antaa liikaa periksi, eikä vartalon painoa päästä kunnolla hyödyntämään työnnössä.

Sommat

Jokaisella merkillä on vakiona eri kokoisia ja näköisiä sompia. Somman paino ja koko vaikuttavat paljon heiluriin, koska sompa on sauvan päässä. Osalla merkeistä onkin lähtökohtaisesti varsin pieniä sompia sauvoissa. Sompien irrottaminen onnistuu helposti kuumalla vedellä tai kuumailmapuhaltimella. Liimaamisessa kannattaa käyttää kuumaliimaa, jotta jatkossakin sompien vaihto onnistuu helposti.

Somman muotoilu vaikuttaa siihen, kuinka hyvin sompa kantaa hangessa, miten hyvin se puree jäiseen lumeen ja miten sauva palautuu eteen. Lumiolosuhteet saattavat joskus olla hyvin pehmeät ja tällöin on hyvä vaihtaa isompaa sompaa perussomman tilalle, jotta sompa ei uppoa syvälle lumeen. Varsinkin massahiihdoissa ladut saattavat jauhaantua paikoittain ja tällöin isosompaisella sauvalla saadaan ladattua kunnolla voimaa työntöön.

Sauvan pituus

Optimaalinen sauvan pituus riippuu hiihtotyylistä, tekniikasta, hiihtäjän aktiivisuustasosta ja raajojen mittasuhteista. Sauvan pituuden saat kertomalla oman pituutesi kertoimella.

Perinteisellä tyylillä käytetään kerrointa 0,83–0,86. Aloittelijoilla sekä vuorohiihtoa enemmän käyttävillä suositellaan lyhyempää sauvaa. Massahiihtäjille, jotka käyttävät tasatyöntöä runsaasti, suositellaan sauvaa mittataulukon yläpäästä. Sauvaa ei kuitenkaan tule vaihtaa kisaan ilman totuttelua, jotta ei aiheuteta ylimääräistä lihasjumia erilaisella työnnöllä.

Pidemmällä sauvalla saavutetaan aavistuksen pidempi työntö, mutta samalla käsien työmäärä kasvaa helposti ja vuorohiihdon rytmi kärsii. Lyhyempää sauvaa on taas helpompi kuljettaa vuorohiihdossa ja sauvatyöntöön saadaan vartalon paino helpommin mukaan.

Vapaalla tyylillä sauvojen pituuden määrittämisessä käytetään kerrointa 0,9–0,92. Vapaalla tyylillä pystytään käyttämään pidempää sauvaa, koska suksi ei kulje latu-urassa, kuten perin- teisellä, ja sauvoja käytetään aina tasatahtiin. Lyhyempää sauvaa on helpompi käsitellä ylämäkitekniikoissa ja sillä on helpompi saada vartalon paino työnnön päälle.

Vaikutus tekniikkaan

Hiihtosauva vaikuttaa hyvin paljon tekniikkaan. Liian pitkällä sauvalla hiihdettäessä sauva saattaa iskeytyä ennenaikaisesti lumeen tai hiihtoasennosta tulee liian pysty. Sauvan iskeytyessä ennenaikaisesti lumeen ei lantio ehdi nousta kunnolla eteen. Tällöin vartalon painoa ei pystytä hyödyntämään työnnössä ja hiihtoasento saattaa jäädä hivenen istuvaksi työnnön lopussa.

Lyhyellä sauvalla ongelmat ovat päinvastaisia; sauva iskeytyy myöhässä lumeen ja työntöä ei saada saatettua loppuun. Väärän mittaisella sauvalla on vaikea löytää oikeaa hiihtorytmiä ja tekninen suorittaminen jää helposti puutteelliseksi.

Perinteisen sauvat:

0,83–0,86 x pituus

Luistelusauvat:

0,9–0,92 x pituus

Lue lisää

8 tunnin hiihto maaliskuussa

The Home of Sports järjestää yhdessä Lahden Hiihtoseuran kanssa lauantaina 9.3.2024 Lahdessa 8 tunnin hiihdon. Tapahtumaan mahtuu mukaan 100 osallistujaa. Tapahtumakeskuksena toimii Lahden vanha ravirata

Hiihtohaaste Lahdessa tammikuussa

Hiihtohaaste on viestihiihtokilpailu, jossa ladulle houkutellaan kestävyysurheilun ystävät yli lajirajojen. Tapahtuma järjestetään nyt kolmatta kertaa. Hiihtohaasteen taustalla ovat pyöräilyseura Finska Kompaniet, Lahden Hiihtoseura ja The

Hiihtokausi käynnistyi Imatralla

4 tunnin hiihto keräsi 60 hiihtäjää Imatralle lauantaina 4.11.2023. Koko viikon vallinnut pikkupakkanen ja liukas lumi muuttui päivän aikana haastavammaksi, kun kahden ja puolen tunnin

Feelian joukkue hengessä mukana 4 tunnin hiihdossa

”Joukkueemme Jani Jokinen, Aki Pajunoja ja allekirjoittanut on kyllä hyvässä kunnossa, mutta nyt jouduimme kalkkiviivoilla perumaan osallistumisen. Otti kyllä koville pohjalaiselle luonteelle tehdä peruutus, mutta