URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Tasatyöntö

Tasatyöntö on nopein perinteisen tyylin tekniikoista ja
se vaatii hyvää lihaskestävyyttä. Vauhtien kasvun myötä tasatyöntö on yhä käytetympi tekniikka hiihdossa. Tekniikassa on tärkeää pystyä hyödyntämään oman vartalon painoa.

Työnnön alkuasento on ryhdikäs, keskivartalossa ja pakaroissa on aktiivinen pito. Työnnön alkusysäys
tehdään ylävartalon painolla ja sauvojen tulee osoittaa suoraan menosuuntaan – ei ulospäin eikä sisäänpäin.

Kyynärpäät voivat osoittaa aavistuksen ulospäin, jolloin kyynärkulma saadaan paremmin lukittua. Saata työntö niin, että nyrkit viistävät reiden puolivälistä. Nyrkkien kohdattua reisilinjan tapahtuu ojentajatyöntö ja sauvoista päästetään irti. Työntö on loppua kohden kiihtyvä. Hae työnnön pituus ja frekvenssi niin, että suksi pysyy koko ajan samassa vauhdissa, eikä vauhti pääse hyytymään työnnön aikana.

Hiihtoasennon tulisi olla koko ajan hyökkäävä ja painopisteen hivenen edessä. Pidä pakaralihakset koko työnnön ajan jännityksessä, jotta asento ei putoa istuvaksi. Käsien heilahtaessa eteen lantion tulisi nousta ylös. Huomioi, että hartiat ovat hiukan lantiota edempänä käsien ollessa ylhäällä, jotta hiihtoasento säilyy hyökkäävänä ja päästään nopeammin työvaiheeseen.

Jalat tekevät tasatyönnössä aktiivisesti töitä. Työntöön saadaan lisää tehoa pumppaamalla aavistuksen reisillä. Samanaikaisesti työnnön kanssa paino pudotetaan jaloista joustamalla. Muista pitää painopiste kuitenkin edessä, jotta voimaa ei huku istuvaan asentoon. Voit painaa työnnön aikana rintakehää suksen kärkiä kohti ja jännittää pakaralihakset, jolloin saat painopisteen helpommin säilymään edessä.

Ylämäkeen mentäessä frekvenssi tihenee ja työntö lyhenee. Käsien palautus eteen tapahtuu räväkästi ja koko vartalo nousee käsien mukana ylös. Työnnön aloitus lähtee aina ylhäältä ryhdikkäästä asennosta, jotta vartalon paino saadaan ”rysäytettyä” sauvalle. Kädet voivat tulla hivenen lähemmäs vartaloa, jolloin vipuvarsi on lyhyempi ja on helpompi saada alkusysäyksessä vartalon paino sauvoille.


Työnnöstä tulee mäen jyrkentyessä suoraviivaisempi, paino pudotetaan lähes suoraan alaspäin ja liikkeestä tulee pumppaavampi. Reidet tekevät enemmän töitä ja käsien palautusvaiheesta tulee nopeampi. Sauvasta ei enää tarvitse päästää irti, vaan työntö voi jäädä jopa reisilinjan etupuolelle. Muista pitää suksi koko ajan tasaisessa liikkeessä, koska muuten suksen vauhdin hyytyessä joudut jokaisella työnnöllä kiihdyttämään suksen uudelleen vauhtiin.

Ylämäkitasatyöntö onkin hyvä harjoitus kuntoilijalle tasatyönnön kehittämiseen. Mäkeen mentäessä tekniset asiat korostuvat. Mäkeä ei nouse ylös, jos vartalon painoa ei saada hyödynnettyä työnnössä. Voit koittaa hivenen “saksata” jaloilla, samanaikaisesti työnnön kanssa.

Pitkän matkan hiihdoissa käytetään useampaa tasatyöntötekniikkaa, jotta saadaan kuormitettua lihaksistoa monipuolisesti. Välillä voi hiihtää kapeammalla työnnöllä ja välillä taas leveämmällä. Vauhdin kasvaessa ja siirryttäessä tasamaalle työntö pitenee. Kovemmassa vauhdissa työntö voidaan hakea varsin edestä ja saattaa pitkänä loppuun, jolloin saadaan liikeratoja laajemmaksi ja samalla avattua ylävartaloa.

• Kokeile tasatyöntöä erilaisiin maastonkohtiin

• Leikittele rytmillä, jotta löydät itsellesi luontaisen ja sopivan rytmin

Lue lisää

Perjantaivieras #50: Teemu Virtanen

Teemu Virtanen on Lahdesta kotoisin oleva ultrahiihtäjä ja toimittaja. Tuoreimpana suorituksena Teemu teki 24 tunnin hiihdon ME:n Lahdessa maaliskuussa 2024. Uudet vuorokauden hiihdon ME-lukemat ovat nyt 475,88 km.

Finntriathlon harjoitusohjelma, osa 3

Vuoden 2024 tapahtumiin tähtäävistä Finntriathlon-ohjelmista löytyy kolme eri tasoista harjoitusohjelmaa. Ohjelmissa on pientä sisällöllistä vaihtelua ja tuntimäärät vaihtelevat eri ohjelmissa 3–8 tunnin välillä / viikko. Toki enemmänkin voi harjoitella, silloin ohjelmiin lisätään pituutta verryttelyiden tai itse harjoitusosioiden kautta.