URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Perusluistelu eli kuokka

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Kuokka eli perusluistelu soveltuu vapaan hiihtotekniikoista parhaiten ylämäkiin. Tekniikka on toispuolinen ja epäsymmetrinen. Jalat tekevät kuokassa tasaisesti töitä ja hiihdon rytmi on hyvin selkeä.

Kuokkatyylillä ei nousta suksen päälle liukuun käsien vapaalla heilurilla, vaan suksi tuodaan samanaikaisesti heilurin kanssa vartalon alle ja ylävartalo pysyy keskellä. Kuokassa sauvat isketään täsmälleen samanaikaisesti johtavan puolen suksen kanssa lumeen. Tällöin sukset ja sauvat ovat kaikki yhtäaikaisesti lumessa.

Kuokassa johtava puoli määräytyy sauvan iskun mukaan – kumman suksen kanssa sauvat isketään samanaikaisesti maahan. Johtavan puolen sauva isketään lähes pystyyn ja sen voimantuotto on myös selvästi menosuuntaan vievää. Johtava käsi on työnnön ajan selvästi vartalolinjan ulkopuolella, jotta se ei pysäytä vartalon liikettä. Tukevan käden tehtävänä on tukea työntöä, ettei sivuttaiskiertoa pääse syntymään. Tästä syystä käsien asento on epäsymmetrinen, kuokkamainen. Kumpikin sauva on kallellaan johtavan käden suuntaan ja tukikäsi on selvästi johtavaa kättä alempana ja vartalon etupuolella. Näin voima saadaan ohjattua paremmin johtavan puolen suksen liu’ulle.

Työnnön alkusysäys tehdään ylävartalon painolla. Pidä suoliluut ja hartiat koko ajan suunnattuina eteenpäin, ettei sivuttaiskiertoa pääse syntymään. Sivuttaiskierrossa voimantuotolla ei ole selkeää suuntaa ja voimaa menee helposti hukkaan.

Kuokassa hiihtoasennon tulee olla aina hyökkäävä, jotta saat otettua pidemmän askeleen ja säilytettyä painopisteen edessä. Painopisteen ylittäessä suksen korkeimman kohdan suksi lähtee kuin itsestään liukuun. Pidä pakara- ja keskivartalopito koko ajan aktiivisena, jotta saat säilytettyä hyökkäävän asennon myös työnnön lopussa.

Suksi tuodaan vartalon alle sisäsyrjä edellä, matalalta viistäen ja samanaikaisesti toisella suksella suoritetaan puristava potku sivulle. Jalkatyö on jatkuvaa ja kummankin puolen liu’ut ovat yhtämittaiset. Suksi astutaan vartalon alle, koska silloin vartalon paino on välittömästi suksen päällä. Tällöin tasapainon pitäminen on helpompaa ja vältytään puolelta toiselle vaappumiselta. Painonsiirron jäädessä alussa vajaaksi on vaikeaa päästä enää liu’un päälle ja hiihdosta tulee haparoivaa. Sivuttaissuunnassa tuleva liike aiheuttaa helposti myös tasapainon heikentymistä.

Johtavan puolen suksi tulee täsmälleen samaan aikaan sauvojen kanssa maahan, kun taas toinen suksi tulee maahan työnnön loppuessa. Voimantuotto ponnistuksessa tehdään suksen sisäkanttia vasten ulospäin, jonka kautta siitä saavutettu vauhti suunnataan liukuun. Ponnistus on puristava ja hiihtoasento säilyy koko ajan matalana. Sukselle ei siis tarvitse nousta liukuun. Liu’ulle tullaan painonsiirron ja voimakkaan askelluksen kautta.

Ylämäen jyrkentyessä suksikulma kasvaa ja askelpituuden merkitys korostuu. Suksea ei tulisi väkisin yrittää liu’uttaa ylämäkeen, koska se vaatii valtavasti energiaa ja liukusuunta ei ole sama kuin menosuunta. Suksen vauhti ei saa hyytyä, vaan suksen tulee olla tasaisessa liikkeessä frekvenssin ja yhtämittaisten liukujen avulla. Työntö lyhenee vauhdin hidastuessa.

Vauhdin kasvaessa työntöä voidaan hivenen pidentää, mutta hartialinja tulee säilyttää eteenpäin.

Lue lisää

8 tunnin hiihto maaliskuussa

The Home of Sports järjestää yhdessä Lahden Hiihtoseuran kanssa lauantaina 9.3.2024 Lahdessa 8 tunnin hiihdon. Tapahtumaan mahtuu mukaan 100 osallistujaa. Tapahtumakeskuksena toimii Lahden vanha ravirata

Hiihtohaaste Lahdessa tammikuussa

Hiihtohaaste on viestihiihtokilpailu, jossa ladulle houkutellaan kestävyysurheilun ystävät yli lajirajojen. Tapahtuma järjestetään nyt kolmatta kertaa. Hiihtohaasteen taustalla ovat pyöräilyseura Finska Kompaniet, Lahden Hiihtoseura ja The

Hiihtokausi käynnistyi Imatralla

4 tunnin hiihto keräsi 60 hiihtäjää Imatralle lauantaina 4.11.2023. Koko viikon vallinnut pikkupakkanen ja liukas lumi muuttui päivän aikana haastavammaksi, kun kahden ja puolen tunnin

Feelian joukkue hengessä mukana 4 tunnin hiihdossa

”Joukkueemme Jani Jokinen, Aki Pajunoja ja allekirjoittanut on kyllä hyvässä kunnossa, mutta nyt jouduimme kalkkiviivoilla perumaan osallistumisen. Otti kyllä koville pohjalaiselle luonteelle tehdä peruutus, mutta