URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Harjoittelu kylmässä

Kylmässä harjoiteltaessa on hyvä muistaa, että kylmävaatetus saattaa lisätä energiakulutusta merkittävästi. Harjoittelu lisää keuhkotuuletusta, joka jäähdyttää hengitysteitä sekä lisää lämmönluovutusta hengitysteiden kautta tapahtuvan haihtumisen vuoksi.

Kylmä sisäänhengitysilma nopeuttaa jäähtymistä merkittävästi, riippuen hengitettävän ilman lämpötilasta. Henkitorven haarakohdassa jäähtyminen voi olla 4–5 asteen luokkaa. Kuiva pakkasilma edesauttaa lisäksi ilmateiden kuivumista. Ilmateiden kuivuminen ja jäähtyminen laukaisee keuhkoputkien sileän lihaksen supistumisen. Riittävän kova rasitus aiheuttaa tätä supistumista terveelläkin urheilijalla, mutta astmaatikolla oireet ovat niin suuria, että se vaikuttaa negatiivisesti suorituskykyyn. Allergiat, ilmansaasteet ja infektiot lisäävät supistumista vielä merkittävästi lisää.

Kylmäaltistus heikentää lihasten ja nivelten toimintaa. Lisäksi lämpötilan lasku heikentää ihotuntoa sekä hienomotoriikkaa. Näillä voi olla vaikutusta suorituskyvyn lisäksi myös lisääntyneeseen vammautumisriskiin. Fyysisen kunnon noustessa kyky tuottaa lämpöä suorituksen aikana nousee.

Käytännön ohjeita kylmässä harjoitteluun

• Vaihda aina heti harjoituksen jälkeen kuivat vaatteet, vaikka pääsisitkin sisätiloihin heti harjoituksen jälkeen.

• Muista syödä hieman normaalia enemmän hiilihydraatteja, jos joudut oleskelemaan harjoittelun ohella kylmässä tai teet kevyttehoista harjoittelua.

• Sopiva vaatetus lenkillä on silloin, kun harjoituksen ensimmäiset 5–10 minuuttia on hieman kylmä.

• Kylmälle pukeutuminen vaikeuttaa oikeiden liikeratojen toteuttamista, eli muista tehdä ulkona tapahtuvan harjoittelun lisäksi lämpimissä olosuhteissa liikeratoja tukevaa harjoittelua.

• Lenkin aikana kannattaa juoda lämmintä nestettä.

• Kylmä ilma on lähes aina kuivaa, joten huolehdi nenäkostutuksesta sekä riittävästä juomisesta säännöllisesti.

• Lämmittely kylmässä saattaa vaatia enemmän aikaa, että keuhkot tottuvat hengittämään kylmää ja kuivaa ilmaa.

• Kylmällä kelillä hiihtäessä kannattaa huomioida erityisesti vapaalla hiihtotekniikalla lisääntynyt kitka.

Lue lisää

Perjantaivieras #50: Teemu Virtanen

Teemu Virtanen on Lahdesta kotoisin oleva ultrahiihtäjä ja toimittaja. Tuoreimpana suorituksena Teemu teki 24 tunnin hiihdon ME:n Lahdessa maaliskuussa 2024. Uudet vuorokauden hiihdon ME-lukemat ovat nyt 475,88 km.

Finntriathlon harjoitusohjelma, osa 3

Vuoden 2024 tapahtumiin tähtäävistä Finntriathlon-ohjelmista löytyy kolme eri tasoista harjoitusohjelmaa. Ohjelmissa on pientä sisällöllistä vaihtelua ja tuntimäärät vaihtelevat eri ohjelmissa 3–8 tunnin välillä / viikko. Toki enemmänkin voi harjoitella, silloin ohjelmiin lisätään pituutta verryttelyiden tai itse harjoitusosioiden kautta.