URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

TRIATHLONKOULU

Motivaatio

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Oman motivaation tunnistaminen on tärkeää. Liikunnasta kannattaa rakentaa enemmän elämäntapa kuin yksittäinen projekti. Toki harrastaminen on syytä rytmittää osatavoitteisiin, koska se auttaa ylläpitämään jatkuvasti motivaatiota.

Motivaatio vaihtelee ja tämä on hyväksyttävä. Harjoittelua kannattaa kuitenkin pitää yllä, vaikka määrät vähenisivätkin. Suurin syy motivaation hukkumiselle alun jälkeen on liika ahnehtiminen harjoittelun ja kilpailemisen suhteen. Oikein suunniteltu oma tekeminen ruokkii motivaatiota parhaiten.

Kun saavutat jonkin itsellesi asettamasi tavoitteen, niin opettele nauttimaan saavutetusta tavoitteesta. Älä vertaa omia saavutuksia muiden tekemiseen, vaan peilaa niitä omiin tavoitteisiin. Toki, jos oma motivaatio liittyy muita vastaan kilpailemiseen, niin se on suotavaa, mutta muista silloinkin, että kyseessä on harrastus ja ole sen vuoksi armollinen itsellesi.

Säännöllisyys ja johdonmukaisuus

Useimmilla triathlonharrastajilla on monia erilaisia motivaatioita lajin harrastamiseen. Jos yksi motivaation osa-alue ”pettää”, niin toinen motivaatio on tukemassa homman pysyvyyttä ja liike jatkuu. Motivaation ylläpitoa ei niinkään kannata miettiä kilpailullisesta näkökulmasta, vaan terveydellisistä näkökulmista. Säännöllisyys ja harjoittelun johdonmukainen jatkuvuus tuovat myös parhaat tulokset urheilullisesti.

Keskeistä motivaation säilyttämisessä on mm.

• Älä ahnehdi alussa liikaa.

• Muista asettaa välitavoitteita ja nauti niiden saavuttamisesta.

• Varaudu ennakkoon motivaation kannalta mahdollisesti haasteellisempiin aikoihin.

• Älä aseta syksyn pimeimpään aikaan itsellesi liian suuria paineita harjoittelumäärien suhteen.

• Mieti mikä auttaa sinua ylläpitämään parhaiten motivaatiota.

• Mieti omaa motivaatiota mahdollisimman monesta eri näkökulmasta.

• Pidä huolta siitä, että vähintään kerran viikossa lenkillä ”kulkee” hyvin (vaikka menisitkin hiljaa), silloin voit olla suhteellisen varma siitä, että et harjoittele liikaa tai liian kovaa.

• Opettele tunnistamaan väsymys ja laiskuus toisistaan.