URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

TRIATHLONKOULU

Mitä triathlon vaatii?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Moni triathlonin pariin tullut on yllättynyt myönteisestä ja hyväksyvästä ilmapiiristä, joka lajissa on. Triathlonin harrastaminen ja siinä kilpaileminen eivät vaadi yliluonnollisia kestävyysominaisuuksia, tiukkoja vatsalihaksia tai kymppitonnin pyörää.

Vaatimuksiin on toki listattava tietyt perusvarusteet. Jonkinlainen kisa-asu, jarrullinen polkupyörä, kypärä ja kylmissä vesissä märkäpuku ovat pakollisia varusteita. Lajitaitoja vaaditaan jonkin verran. Monen kompastuskivi on puutteellinen uimataito, johon täsmälääkkeen tarjoavat uintikurssit ja ahkera harjoittelu. Kaikki oppivat uimaan.

Monella tasolla

Triathlonin hienouksia on se, että lajia voi harrastaa monella eri tasolla ja erilaisella intensiteetillä. Osalle triathlonharjoittelu on monipuolista treeniä, jonka tavoitteena on pysyä kunnossa ja tavata ystäviä treenin merkeissä. Toisessa ääripäässä oleva triathlonisti harjoittelee suunnitelmallisesti ja tähtää jopa Havaijille MM-kilpailuihin. Nämä ääripäät mahtuvat samoihin treeneihin sekä kisoihin ja saattavat paiskata ylävitoset kohdatessaan.

Kehitys edellyttää työtä

Kehittyminen ja tavoitteiden saavuttaminen vaativat silti työtä. Kyse on teknisesti vaativasta kestävyyslajista, joka edellyttää onnistumista monella eri osa-alueella. Tuurilla lajissa ei menesty.

Haastavaan tavoitteeseen yltäminen edellyttää aina kuukausien tai vuosien työtä. Harjoitus- ja kilpailutilanteessa vaaditaan myös kykyä sietää epämiellyttäviä tuntemuksia. Etenkin pitkässä suorituksessa hyvät ja huonot hetket seuraavat toisiaan ja olotila vaihtelee aaltomaisesti.

Vaatimustaso kunnon ja tekniikan suhteen

Sprintti

Jokamiehen matka, jolle voi osallistua vähemmällä harjoittelutaustalla, alkeellisella uintitekniikalla ja perusvälineillä.

Perusmatka

Asettaa hieman haastetta uintitaidon suhteen. Suorituksena kohtuukuntoiselle liikkujalle mahdollinen lyhyelläkin harjoitustaustalla.

Puolimatka

Muodostaa jo haasteen, sillä suoritusaikaa kuluu 4–8 tuntia. Edellyttää säännöllistä harjoittelua, lajinmukaisia varusteita ja riittävää energiansaantia.

Täysmatka

Todellinen haaste, jolle valmistautuminen on aloitettava riittävästi ennen suoritusta. Lajitekniikat on hallittava ja kunnon on oltava kohdallaan. Energiatankkaus ja kilpailun aikainen energiansaanti ovat avainasemassa.