URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

TRIATHLONKOULU

Juoksuharjoittelu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Juoksuharjoittelu on triathlonin lajeista se, joka on lihaksille, nivelille ja jänteille kaikkein raskainta. Moni kuntoilija siirtyykin pelkästä juoksuharrastuksesta triathloniin siksi, että pelkkä juoksu on liian rajua nimenomaan tästä näkökulmasta.

Sanotaan että juoksuvauhti kehittyy vain juoksemalla. Sanonnassa on osa totuutta, mutta monella juoksun harrastajalla triathloniin siirtymisen jälkeen juoksuvauhdit ovat parantuneet. Tämä johtuu siitä, että vaikka juoksumäärät tippuvat, niin vähäisemmät juoksut voidaan harjoittelun monipuolisuuden vuoksi tehdä laadukkaammin. Pelkän juoksun harjoittelijat juoksevat monesti valtaosan lenkeistä niin, että juoksulihakset ovat jo ennen lenkkiä ”ylikuormittuneet”, ja se vaikuttaa helposti harjoittelun tuottavuuden lisäksi myös juoksutekniikkaan negatiivisesti.

Lyhyillä lenkeillä liikkeelle

Juoksun aloittamisen suhteen maltti on valttia. Koska juoksussa kannatellaan jalkojen päällä koko kehon painoa, niin esimerkiksi peruskestävyysharjoittelun (kevyt) toteuttaminen juosten vaatii jo suhteellisen hyvä fyysisen kunnon. Ei kannata olla alussa huolissaan siitä, että juoksussa sykkeet karkaavat peruskestävyysalueen ulkopuolelle. Enemmin kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että harjoitusten pituutta nostetaan maltillisesti. Juoksussa kannattaa sykkeen ja tunteen lisäksi kiinnittää huomiota vauhtiin.

Juoksu-kävely kannattaa

Koska peruskestävyydenkin kehittämisellä juoksussa on merkitystä, yksi erittäin hyvä tapa tähän on juoksu-kävelylenkit. Tällaiset harjoitukset on hyvä tehdä pehmeällä alustalla, ja mäetkään eivät ole pahaksi lenkillä. Ylämäet ja alussa jopa tasamaat mennään kunnon mukaan peruskestävyysalueella kävellen ja alamäet rauhallisesti hölkäten. Kunnon kehittyessä juoksun määrää voi asteittain nostaa. Tämä juoksu-kävelyharjoittelu mahdollistaa pidempien lenkkien tekemisen.

Vinkkejä juoksuharjoitteluun:

– Aloita juoksuharjoittelu maltilla. Nosta määriä ja tehoja heikoimman lenkin mukaan, joka usein on tuki- ja liikuntaelimistön kunto.

– Yksittäisetkin harjoitukset on hyvä aloittaa riittävän rauhallisesti ja nostaa vauhtia loppua kohden. Muista kuitenkin lopussa jäähdyttely, jonka aikana saat kuonat poistettua lihaksista

– Panosta juoksutekniikkaan ja pidä sen kehittäminen mukana osana kaikissa harjoituksissa.

– Hieman kovemmissa vauhdeissa juoksutekniikan ylläpitäminen on usein helpompaa. Muista kuitenkin, että kovemmat vauhdit kuormittavat erityisesti tuki- ja liikuntaelimistön huomattavasti enemmän kuin kevyemmät harjoitukset.

– Hitaassa juoksussa olevat tekniikkavirheet näkyvät kovemmassa vauhdissa, kun väsyt.