URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

TRIATHLONKOULU

Harjoitusmäärät

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Harjoitusmäärät ovat paljon puhuttu aihe triathlonissa. Triathlonharrastus ei vie yhtään sen enempää aikaa kuin mikään muukaan kestävyyslajin harjoittelu. Harjoittelumääriä oleellisempaa on harjoittelun laatu.

Monet harrastajat pyrkivät harjoittelemaan 10 tuntia viikossa, joka on todella suuri määrä. Se tekee vuodessa 520 tuntia, joka ei ole mikään helppo määrä toteuttaa laadullisesti hyvin ja vieläpä ilman kokonaiskuormituksen nousemista liian suureksi.

Ei sinänsä ole väärin käyttää harjoitteluun paljon aikaa, jos tekemisestä nauttii. Usealla kuntoilijalla tulee suurempien määrien kohdalla tunne ”uhraamisesta”. Varsinkin sen jälkeen, kun omat tavoitteet eivät toteudu, turhaudutaan helposti ja hyvä harrastus saattaa jäädä unholaan tai harjoittelusta tulee poukkoilevaa ja järjestelmällisyys katoaa.

Yleisiä vinkkejä harjoittelumääriin

– Harjoittele mieluummin hieman liian vähän kuin yhtään liikaa.

– Nosta harjoittelumääriä maltilla ja muista, että pienetkin teholliset sekä määrälliset muutokset saavat usein aikaan muutoksen myös kunnon nousussa.

– Rytmitä rohkeasti harjoittelua, eli silloin kun harjoitteluun ja palautumiseen on aikaa, nosta määriä reippaastikin. Silloin kun aikaa ei ole, uskalla rohkeasti tiputtaa määriä alas.

– Alkuun pääset kahdella viikkotunnilla, mutta keskimäärin 3–4 tunnin viikoittaisella harjoittelulla pystyt halutessasi tekemään jo pidempiäkin kisoja.

– Optimaalinen harjoittelumäärä on hyvin yksilöllinen ja siihen vaikuttavia seikkoja on monia.

– Älä pelkää välillä kuormittaa itseäsi reilusti, sopiva hulluttelu nostaa kuntoa ja tuo perustekemiseen niin fyysisesti kuin psyykkisesti lisää boostia.