URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

TRIATHLONKOULU

Elämänhallinta

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Triathlonharjoittelun mielletään monesti vievän paljon aikaa. Toki näin on huipputasolla, mutta harrastuksena laji ei vaadi ajallisesti sen enempää viikoittaista harjoittelu aikaa kuin muutkaan lajit.

Pikamatkasta selviää helposti keskimäärin 2–3 tunnin harjoittelulla viikossa, ja täydestäkin matkasta selviää voi selvitä 4–6 tunnin keskimääräisellä viikkoharjoitusmäärällä.

Muun elämän ehdoilla

Harjoittelun rytmittäminen tulee tapahtua niin perheen, työn kuin muunkin elämän ehdoilla. Usein ajan löytäminen omaan harrastamiseen vaatii prioriteettien muuttamista. Jos katsot vaikka päivittäin kaksi tuntia TV:tä, niin jo tämän määrän puolittaminen tuo merkittävästi aikaa harjoitteluun ja myös palautumiseen. TV:n katseluun suomalaiset käyttävät päivittäin aikaa keskimäärin lähes kolme tuntia, joten monella on aikaa, jonka voi halutessaan käyttää omaan harrastukseen ja terveydestään huolehtimiseen.

Rima sopivalle korkeudelle

Miten normaali työssä käyvä tai opiskeleva sekä mahdollisesti perheellinen ihminen löytää aikaa harjoitteluun sitten käytännössä? On työkiireitä, lasten harrastuksia, taloyhtiön kokouksia, sosiaalista mediaa ja kaikkea muuta. Yleensä, jos jonkun asian kokee tärkeäksi, niin sille löytyy kyllä aikaa. Usein suurin ongelma on se, että rima asetetaan liian korkealle ja halutaan priorisoida harrastukseen niin paljon aikaa, että siitä tulee uhrauksen tunteita.

Tavoite kohdalleen

Viikolla harjoituksia voi olla 2–3 kertaa ja ne voivat kestää 20–60 minuuttia kerrallaan. Viikonloppuna, kun ei ole työvelvoitteita, niin määrää kertyy hieman enemmän.

Oleellista on asettaa liikkumisen tavoite riittävän alas ja merkitä omat liikuntahetket etukäteen kalenteriin. Tavoitteet kannattaa asettaa niin että, ne pystytään toteuttamaan yli 90-prosenttisesti, sillä onnistuminen ruokkii motivaatiota.

Ajattelemisen aiheita oman ajankäytön hallintaan

  • Mieti käytätkö liikaa aikaa ruudun ääressä ja voitko priorisoida sieltä aikaa omaan harrastukseen ja oman terveyden edistämiseen?
  • Voitko käydä lenkillä lapsen harrastuksen aikana?
  • Pystytkö tapaamaan ystäviä vaikka lenkin merkeissä tai harrastaa puolisosi kanssa lajia?
  • Pystytkö hyödyntämään työmatkoja juoksemiseen tai pyöräilyyn
  • Voitko käyttää muutamana aamuna joka viikko lyhyen ajan lenkkeilyyn ennen työpäivää
  • Käytätkö harrastuksiin matkustamiseen enemmän aikaa kuin itse harrastukseen?
  • Kotona pystyt tekemään helposti ja tehokkaasti jumpan, ilman että siirtymisiin menee aikaa.