URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

TRIATHLONKOULU

Ajotekniikka pyöräilyssä

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Tehokas ja taloudellinen ajotekniikka edellyttää harjoittelua, keskittymistä ja mukautumista vallitseviin olosuhteisiin. Oikean kokoinen runko ja sopivat säädöt ovat edellytyksiä hyvälle ajotekniikalle.

Sopiva pyöritysnopeus eli kadenssi on maantiellä 90–100 kierrosta minuutissa. Näin pyöritysliike pysyy tasaisena läpi koko kierroksen ja voima siirtyy pyörään tehokkaasti ja taloudellisesti. Liian alhaisella kadenssilla ajaminen saattaa sujua lyhyessä ajossa kevyesti ja mukavasti, mutta se ei ärsytä hermolihasjärjestelmää oikein. Myös rytminvaihtokyky heikkenee ja ajaminen muuttuu helposti tasapaksuksi.

Ilman lukkopolkimia ei ole mahdollista tehdä täysipainoista pyöritystä. Riittävä kadenssi ja keskittyminen jalkojen liikkeeseen on hyvä alku. Pyöritysnopeuksia kannattaa vaihdella ja tutkia jalkojen sekä nilkan alueen käyttäytymistä eri variaatioilla.

Käytä vaihteita

Vaihteiden avulla säädetään sopiva välitys eri tilanteissa. Vaihteita kannattaa siis käyttää. Sopiva ennakointi maaston ja vauhdin muutoksiin tekee ajamisesta sujuvaa. Kiinnitä huomiota ketjulinjaan, eli vältä ristissä olevalla ketjulla ajamista.

Juomapullo telineestä

Juomapullon ottaminen pullotelineestä ja juominen ajon aikana on sinällään helppoa, mutta vaatii tarkkaavaisuutta ja harjoittelua. Ajolinja tulee säilyttää suorana ja olla tarkkaavainen muun liikenteen ja muiden pyöräilijöiden liikkeen suhteen. Kiinnitä huomiota juomisen ja syömisen ajoitukseen varsinkin kilpailutilanteessa.

Paranna tekniikkaa

• Seuraa pyöritysnopeutta.

• Aja tietoisesti hieman pienemmällä vaihteella, kunnes löydät sopivan pyöritysnopeuden.

• Kokeile pitkillä lenkeillä erilaisia kadensseja, aja pätkiä hieman pienemmällä välityksellä.

• Todella matalalla kadenssilla sekä ns. ylikadenssilla ajetut pätkät parantavat ajotekniikkaa. Kokeile ajaa osuuksia pyöritysnopeudella 60, jolloin voit tarkkailla jalan ja nilkan liikettä. Aja myös reilusti yli 100 kadenssilla ja pyri olemaan pomppimatta satulassa.

• Ajovastuksella on hyvä tehdä pyöritysharjoituksia, kuten yhden jalan tekniikkaharjoituksia.