URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Perjantaivieras #8: Martina Aitolehti

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Martina Aitolehti on hyvinvointivalmentaja, yrittäjä sekä innokas triathlonisti. Liikunta on ollut Martinalle pienestä pitäen osa elämää.

Martina harrasti nuorena ratsastuksen lisäksi yleisurheilua ja kilpaili Helsingin Kisa-Veikkojen riveissä. Martina kokee, että etenkin nuorena hänen luonteensa sopi hyvin sähäkkyyttä ja voimaa vaativille pikamatkoille. 800 metriä ja sitä pidempiä matkoja juoksevia hän katsoi ihailleen ylöspäin. Kipinä liikuntaan oli ja on kova.

– Yhtään liioittelematta liikunta on minulle elinehto. Kun liikun, koen olevani vahvasti elossa. Omalla kohdallani liikunta kuuluu jokaiseen päivään siinä missä muutkin arjen rutiinit. Liikunta on arkeni ankkuri, henkisten voimavarojen ja kaiken jaksamisen laturi.

Miten löysit triathlonin?

– Vaikka ajattelin jo nuorena, että triathlon on todella siisti laji, en uskonut, että minusta voisi kehkeytyä kestävyysliikkuja. Ensimmäinen askel kohti triathlonia oli, kun minut pyydettiin Martina ja hengenpelastajat-ohjelmaan. Ohjelman ansiosta pääsin opettelemaan vapaauinnin alkeista lähtien. Kun se alkoi sujua, osallistuin ensimmäiseen sprinttimatkan triathlonkilpailuuni Vantaan Kuusijärvellä.

Lopullinen sysäys kohti lajia tapahtui, kun tutustuin nuorena ihailemaani triathlonistiin, Katariina Laakkoseen (os. Ebeling). Meitä pyydettiin ajamaan Perskindolin tiimissä maailman vaativimpiin maastopyöräilykilpailuihin lukeutuvan Swiss Epic. Treenasimme yhdessä ja imin Katarinalta tietoja ja oppia kaikista triathlonin lajeista. IRONMAN Marbella 2018 oli sitten ensimmäinen puolimatkani.

Mikä triathlonissa on parasta?

– Triathlonissa on kolme erilaista lajia, jotka kaikki haastavat omalla tavallaan. Triathlonissa on pakko ylittää itsensä, niin fyysisesti kuin henkisestikin. Vaikeinta harjoittelussa on malttaminen, triathlonin avulla olenkin oppinut tykkäämään myös kevyemmässä tekemisessä.

On mahtavaa, että triathlonissa on tiivis yhteisö, jossa kaikki tukevat ja tsemppaavat toisiaan. Sosiaalisuus on merkittävässä roolissa lajissa. Tapahtumat ja leirit ovat mahtavia paikkoja vaihtaa kuulumisia. Triathlon on kuin elämäntapa ja tekemistä helpottaa, kun on tuollainen yhteisö ympärillä.

Valmennuksiisi on osallistunut vuosien aikana kymmeniä tuhansia suomalaista. Mikä valmentamisessa on parasta?

– Tuntuu uskottamalta, että niin moni on pyrkinyt löytämään avullani tasapainoisen tavan syödä ja motivaation liikkua. Ihmisten kokemukset ja muutostarinat ovat paras kiitos, jonka voin työstäni saada. Valmennukseni ovat enimmäkseen matalan kynnyksen treenejä kotiin ja kiireisille perheenäidille ja isoja elämäntapamuutosvalmennuksia.

Se, mitä teen triathlonin parissa, on monelle asiakkaalle voimanlähde. Kun olen sitoutunut lajiin ja ylitän itseni kerta toisensa jälkeen, se on heille voimaa antava ja tuova asia. Kyse on molemminpuolisesta myötäelämisestä.

Martinan vinkit liikuntaan:

• Lähde rohkeasti liikkeelle.

• Kokeile. Erilaisia liikuntalajeja ja liikunnan harrastamisen muotoja on äärettömän paljon.

• Älä anna omien ennakkokäsitysten ohjata päätöstä.

• On luonnollista, että motivaation määrä vaihtelee.

• Määrittele itsellesi tavoite. Innostava ja motivoiva tavoite pitää liikkeessä.

• Jos tavoitetta kohti etenee yhdessä ystävän tai treenikaverin kanssa, on sen saavuttaminen helpompaa.

• Verkkovalmennus tai valmennus ovat hyviä vaihtoehtoja.

• Ole valmis vastaanottamaan vinkkejä ja oppeja.

Elokuussa ilmestyy kirja Martina – taistelija. Se on kirja vaikeuksien kääntämisestä voitoksi.

Lue lisää

Jukolan viesti on elämys

Monelle tapahtuman kohokohta on Jukolan startti lauantai-iltana klo. 23. Illan hämärtyessä metsään kirmaa vajaa 2000 valopäätä ja tuntia myöhemmin metsästä saapuu pimeässä hohtava lamppujono. Tässä

Perjantaivieras #16: Kimmo Kananen

Kimmo ajaa edelleen aktiivisesti ja osallistuu myös kilpailuihin. Sunnuntaina 18.6. Kimmo nähdään maantiepyöräilyn SM-kisoissa viivalla IBD Cyclingin väreissä.  Analyyttisena ammattilaisena Kimmo on myös vakiinnuttanut paikkansa

Maantiepyöräilyn SM-kilpailut Porvoossa 17.-19.6

Suomen mestaruuskilpailut juhlistavat Akilleen 120-vuotisjuhlavuotta. Maantiekilpailut ajetaan erittäin vaativalla kymmenen kilometrin mittaisella radalla. Akilles Green Teamin päävalmentaja Kari Myyryläisen mukaan rata on erittäin tekninen useine

Perjantaivieras #15: Ville Klinga

Lahdesta kotoisin oleva Ville harrasti lapsena jalkapalloa (Lahden Reipas), hiihtoa (LHS), suunnistusta (LS-37) ja yleisurheilua (Lahden Ahkera). – Kipinä urheiluun syttyi kotona. Isä on entinen