URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Perjantaivieras #3: Lari Lehtonen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Lari Lehtosen reilun kymmenen vuoden huippu-urheilu-ura maastohiihdossa päättyi keväällä 2020. Lari kilpaili urallaan kolmissa olympialaisissa ja viisissä MM-kisoissa. Larin parhaimpiin saavutuksiin kuuluu skiathlonin yhdeksäs sija MM-kisoissa Lahdessa 2017 ja viestin neljäs sija Pyeongchangin olympialaisissa 2018. Tour de Skillä Lari oli parhaimmillaan kokonaiskilpailussa sijalla 14.

Lari, mitä teet nykyisin?

– Viimeiset kaksi vuotta olen toiminut urheilun ja hiihtourheilun parissa erilaisissa rooleissa ja tehtävissä sekä opiskellut valmentajan ammattitutkinnon Kuortaneella entisille huippu-urheilijoille suunnitellussa ammattitutkinnossa. 

Ensimmäinen urheilu-uran jälkeinen työ alkoi heti uran päätyttyä Hollolan Urheilijoiden toiminnanjohtajana.  Muut työt ovat painottuneet hiihtourheiluun. Olen toiminut keikkaluontoisesti muutamassa maailmancupissa Madshusin tallihiihtäjien suksitestaajana, ollut myyjänä hiihtourheilun erikoisliikkeessä CustomSkissä, valmentanut Hiihtoliiton U18-ryhmän urheilijoita, toiminut Finlandia-hiihdon markkinointipäällikkönä sekä perustanut kahden yhtiökumppanin kanssa CustomSports nimisen yhtiön, jonka kautta tarjoamme liikunta- ja valmennuspalveluita kestävyysurheiluun ja liikuntaan liittyen ympäri vuoden. 

Miten mietit omaa hiihtouraasi näin jälkikäteen? Jäikö joku kilpailu erityisesti mieleesi? 

– Kaikissa arvokisareissussa oli jotain erityistä ja ominaista alueeseen, urheilu- ja hiihtokulttuuriin liittyvää. Olympialaisista on jäänyt mieleen haastavat reitit ja kovat turvajärjestelyt sekä protokollat sekä erityisyys lajien kirjossa ja kisojen arvostuksessa. Pohjoismaissa käydyissä MM-kisoista taas huippu järjestelyt sekä pauhaavat yleisöt. Päällimmäisenä tietenkin Lahti 2017 kotikisojen huuma ja uran parhaat suoritukset sekä kunto.

Hiihtourasta jäi puuttumaan kirsikka kakun päältä ja kieltämättä hampaankoloon hieman jäi. Tie oli kuitenkin kuljettu loppuun. Terveysmurheet loukkaantumisten ja niiden sivuoireiden tuomien ongelmien kanssa ohjasi kohti seuraavaa elämän vaihetta ja uran loppumista keväällä 2020. Olen kuitenkin ylpeä, että pystyin vuodesta 2010 Vancouverin olympialaisista lähtien kampeamaan itseni vuosittain Suomen edustukseen ja kilpailemaan maailman korkeimmalla tasolla kaikissa arvokisoissa, jotka urani aikana järjestettiin sekä edustamaan Suomea useammassa arvokisaviestissä olympialaisissa ja MM-kisoissa. 

Koen kuitenkin, että en saanut koko potentiaaliani syystä tai toisesta mitattua riittävän aikaisessa vaiheessa ja seinä tuli lopulta vastaan iän, terveyden ja elämän tilanteen kanssa. Kaikki oli kokemisen ja panostuksen arvoista enkä vaihtaisi mitään pois.

Pertsa vai vapaa? Perustelut. 

– Vapaa on sopinut minulle paremmin. Puristava vapaan potku on sopinut lihaksistolleni, jota hyvä hapenotto on tukenut. Erityisenä vahvuutena oli skiathlonkilpailuissa vahvuus vaihtaa hiihtotyyliä ja lähteä kovaa liikkeelle suksenvaihdon jälkeen. Perinteistä hiihtotyyliä haittasi jalkavammojen aiheuttama suorituskyvyn puute, jonka hävitin junnuvuosien jälkeen. Silti tuloksellisesti yksittäisissä kisoissa perinteisellä tyylillä taitaa olla kovimmat vedot ja tulokset.

Millainen penkkiurheilija olet? Seuraatko hiihtoa säännöllisesti? Muut lajit?

– Seuraan hiihtoa aina kun ehdin. Jos en ehdi, niin yritän pysyä tuloksista perillä ainakin kärjen osalta. Muuten olen huono penkkiurheilija. Seuraan pääasiassa arvokisoja, eikä varsinaista lempilajia ole. Seuraan sen mitä sopivasti sattuu telkusta tulemaan ja ehdin katsomaan. Arvostan silti suuresti kaikkia lajeja ja niiden huippuja. Kansainvälisissä kisoissa kilpaileminen vaatii aina kovaa työtä ja omistautumista pärjäsi siellä tai ei.

 Omat vinkit lukijoille hiihtoon ja liikuntaan liittyen? Miksi hiihtäminen kannattaa?

– Säännöllinen liikkuminen on kuin laittaisi rahaa pankkiin. Omaan kuntoon ja hyvinvointiin sekä elämänlaatuun kannattaa panostaa. Ulkona metsässä saa bonuksena stressitasot laskemaan ja ajatukset pois arjen kiireistä. 

Hiihtäminen hyvä koko kropan liikuntamuoto, joka kasvattaa peruskuntoa. Monella paikkakunnalla on loistavat olosuhteet hiihtämiseen eikä suorituspaikoista peritä maksua luonnon lumilla hiihdettäessä. 

Hiihto on tekniikka- ja liukulaji, joka on muuttunut paljon monen hiihtäjän kansa- tai peruskouluajoista. Hyvät välineet ja tekniikoiden perusasioiden ymmärtäminen tuo lisää nautintoa ja ulottuvuuksia hiihtoharrastukseen. Jokaiselle löytyy joku oma juttu, mistä hiihdon kanssa pääsee liikkeelle, niin että homma on hauskaa.

Kestävyysvalmennukset

Tutustu CustomSportsin toimintaan:

www.customsports.fi/

Hiihtovälineet

Tutustu CustomSkin toimintaan:

www.pitokarva.fi/customski/

Lue lisää

Perjantaivieras #39: Samuli Vasala

Tämän lisäksi hän auttaa mm. Suomen Urheiluliittoa heidän kumppanihankinnassa ja hänen yrityksensä toteuttaa erilaisia sponsorointiin ja varainhankintaan liittyviä konsultaatiohankkeita. Samulin perheeseen kuuluu erityisopettajana toimivan Kirsi-vaimon

Lake Saimaa Roller Ski Marathon 3.9.2023

Talviset massahiihdot ovat monille hiihtäjille tuttuja niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Monet hiihdon harrastajat ovat niihin osallistuneet ja myös TV:n välityksellä on saatu Suomessakin seurata Ski

Perjantaivieras #38: Minna Arve

Perhe on Minnalle tärkeä osa elämää. Minna kuitenkin myöntää, että työ vie aikaa perheeltäkin ja kalenterin suunnittelu etukäteen on sen vuoksi tärkeässä roolissa. Minnalle suunnitelmallinen liikkuminen

Perjantaivieras #37: Jarkko Nordlund

Näiden lisäksi hän toimii useiden eri aloilla toimivien yhtiöiden hallituksissa sekä kasvuyhtiöiden sparraajana ja neuvonantajana. Jarkon aktiiviseen perheeseen kuuluu vaimo, neljä lasta ja vauhdikas labradori-Frida. 

Ravinto ja neste pyöräilyssä

Treenin kannalta ravitsemuksessa on hyvä muistaa kolmen kohdan sääntö, eli mitä syöt ennen, aikana ja jälkeen harjoittelun. Optimaalisten tulosten saavuttamiseksi nuo kaikki kolme kohtaa pitää