URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Perjantaivieras #3: Lari Lehtonen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Lari Lehtosen reilun kymmenen vuoden huippu-urheilu-ura maastohiihdossa päättyi keväällä 2020. Lari kilpaili urallaan kolmissa olympialaisissa ja viisissä MM-kisoissa. Larin parhaimpiin saavutuksiin kuuluu skiathlonin yhdeksäs sija MM-kisoissa Lahdessa 2017 ja viestin neljäs sija Pyeongchangin olympialaisissa 2018. Tour de Skillä Lari oli parhaimmillaan kokonaiskilpailussa sijalla 14.

Lari, mitä teet nykyisin?

– Viimeiset kaksi vuotta olen toiminut urheilun ja hiihtourheilun parissa erilaisissa rooleissa ja tehtävissä sekä opiskellut valmentajan ammattitutkinnon Kuortaneella entisille huippu-urheilijoille suunnitellussa ammattitutkinnossa. 

Ensimmäinen urheilu-uran jälkeinen työ alkoi heti uran päätyttyä Hollolan Urheilijoiden toiminnanjohtajana.  Muut työt ovat painottuneet hiihtourheiluun. Olen toiminut keikkaluontoisesti muutamassa maailmancupissa Madshusin tallihiihtäjien suksitestaajana, ollut myyjänä hiihtourheilun erikoisliikkeessä CustomSkissä, valmentanut Hiihtoliiton U18-ryhmän urheilijoita, toiminut Finlandia-hiihdon markkinointipäällikkönä sekä perustanut kahden yhtiökumppanin kanssa CustomSports nimisen yhtiön, jonka kautta tarjoamme liikunta- ja valmennuspalveluita kestävyysurheiluun ja liikuntaan liittyen ympäri vuoden. 

Miten mietit omaa hiihtouraasi näin jälkikäteen? Jäikö joku kilpailu erityisesti mieleesi? 

– Kaikissa arvokisareissussa oli jotain erityistä ja ominaista alueeseen, urheilu- ja hiihtokulttuuriin liittyvää. Olympialaisista on jäänyt mieleen haastavat reitit ja kovat turvajärjestelyt sekä protokollat sekä erityisyys lajien kirjossa ja kisojen arvostuksessa. Pohjoismaissa käydyissä MM-kisoista taas huippu järjestelyt sekä pauhaavat yleisöt. Päällimmäisenä tietenkin Lahti 2017 kotikisojen huuma ja uran parhaat suoritukset sekä kunto.

Hiihtourasta jäi puuttumaan kirsikka kakun päältä ja kieltämättä hampaankoloon hieman jäi. Tie oli kuitenkin kuljettu loppuun. Terveysmurheet loukkaantumisten ja niiden sivuoireiden tuomien ongelmien kanssa ohjasi kohti seuraavaa elämän vaihetta ja uran loppumista keväällä 2020. Olen kuitenkin ylpeä, että pystyin vuodesta 2010 Vancouverin olympialaisista lähtien kampeamaan itseni vuosittain Suomen edustukseen ja kilpailemaan maailman korkeimmalla tasolla kaikissa arvokisoissa, jotka urani aikana järjestettiin sekä edustamaan Suomea useammassa arvokisaviestissä olympialaisissa ja MM-kisoissa. 

Koen kuitenkin, että en saanut koko potentiaaliani syystä tai toisesta mitattua riittävän aikaisessa vaiheessa ja seinä tuli lopulta vastaan iän, terveyden ja elämän tilanteen kanssa. Kaikki oli kokemisen ja panostuksen arvoista enkä vaihtaisi mitään pois.

Pertsa vai vapaa? Perustelut. 

– Vapaa on sopinut minulle paremmin. Puristava vapaan potku on sopinut lihaksistolleni, jota hyvä hapenotto on tukenut. Erityisenä vahvuutena oli skiathlonkilpailuissa vahvuus vaihtaa hiihtotyyliä ja lähteä kovaa liikkeelle suksenvaihdon jälkeen. Perinteistä hiihtotyyliä haittasi jalkavammojen aiheuttama suorituskyvyn puute, jonka hävitin junnuvuosien jälkeen. Silti tuloksellisesti yksittäisissä kisoissa perinteisellä tyylillä taitaa olla kovimmat vedot ja tulokset.

Millainen penkkiurheilija olet? Seuraatko hiihtoa säännöllisesti? Muut lajit?

– Seuraan hiihtoa aina kun ehdin. Jos en ehdi, niin yritän pysyä tuloksista perillä ainakin kärjen osalta. Muuten olen huono penkkiurheilija. Seuraan pääasiassa arvokisoja, eikä varsinaista lempilajia ole. Seuraan sen mitä sopivasti sattuu telkusta tulemaan ja ehdin katsomaan. Arvostan silti suuresti kaikkia lajeja ja niiden huippuja. Kansainvälisissä kisoissa kilpaileminen vaatii aina kovaa työtä ja omistautumista pärjäsi siellä tai ei.

 Omat vinkit lukijoille hiihtoon ja liikuntaan liittyen? Miksi hiihtäminen kannattaa?

– Säännöllinen liikkuminen on kuin laittaisi rahaa pankkiin. Omaan kuntoon ja hyvinvointiin sekä elämänlaatuun kannattaa panostaa. Ulkona metsässä saa bonuksena stressitasot laskemaan ja ajatukset pois arjen kiireistä. 

Hiihtäminen hyvä koko kropan liikuntamuoto, joka kasvattaa peruskuntoa. Monella paikkakunnalla on loistavat olosuhteet hiihtämiseen eikä suorituspaikoista peritä maksua luonnon lumilla hiihdettäessä. 

Hiihto on tekniikka- ja liukulaji, joka on muuttunut paljon monen hiihtäjän kansa- tai peruskouluajoista. Hyvät välineet ja tekniikoiden perusasioiden ymmärtäminen tuo lisää nautintoa ja ulottuvuuksia hiihtoharrastukseen. Jokaiselle löytyy joku oma juttu, mistä hiihdon kanssa pääsee liikkeelle, niin että homma on hauskaa.

Kestävyysvalmennukset

Tutustu CustomSportsin toimintaan:

www.customsports.fi/

Hiihtovälineet

Tutustu CustomSkin toimintaan:

www.pitokarva.fi/customski/

Lue lisää

Perjantaivieras #13: Samuel Pökälä

31-vuotias Samuel Pökälä harrasti nuorempana suunnistusta ja hiihtoa. Noin 15-vuotiaana hän siirtyi maastopyöräilyyn ja pyöräsuunnistukseen. Vuonna 2012 hän vaihtoi pyöräsuunnistuksen maantiepyöräilyyn, jossa hän kilpaili Suomessa

Perjantaivieras #12: Kai Söderdahl

Sinulla on takana todella pitkä ura triathlonin parissa. Mikä motivoi edelleen jatkamaan lajin parissa? – Tuota kysymystä minulta on tivattu paljon viimeisen 20 vuoden aikana.

Perjantaivieras #11: Kati Nyman

Katille liikunta on ollut luonteva osa elämää lapsesta asti. Monipuolisemman liikunnan hän aloitti parikymppisenä opiskeluaikana. Tavoitteellisemmin hän on treenannut varsinkin juoksua viimeiset 15 vuotta. Nykyisin

Perjantaivieras #10: Jussi Veikkanen

Jussi Veikkasen ura ammattilaisena päättyi vuonna 2015, mutta hän toimii edelleen maantiepyöräilyn ytimessä, ranskalaisen Groupama-FDJ-tallin joukkueenjohtajana. Parhaillaan Jussi on mukana Italian ympäriajossa, joka käynnistyy Unkarista perjantaina

Kohti Downhill Swim -tapahtumaa

Downhill Swim on avovesiuintitapahtuma, jossa uidaan pareittain 12 tai 24 kilometriä Oulankajoella. Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Ruka-Kuusamon ja Metsähallituksen kanssa. Tapahtuman järjestäjä on Ironcoaching Oy. Tapahtuma