URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Perjantaivieras #15: Ville Klinga

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
NENT Groupin urheilupäällikkö Ville Klinga, 54, on työskennellyt koko ikänsä urheilun ja median parissa. Työ on vienyt häntä olympialaisiin sekä lukuisiin muihin arvokilpailuihin. Ville valmistui myös valmentajan ammattitutkinnolta tänä keväänä Vierumäellä.

Lahdesta kotoisin oleva Ville harrasti lapsena jalkapalloa (Lahden Reipas), hiihtoa (LHS), suunnistusta (LS-37) ja yleisurheilua (Lahden Ahkera).

– Kipinä urheiluun syttyi kotona. Isä on entinen olympiaurheilija ja perheessä kaikki urheilivat. Minulla on kaksi veljeä, joiden kanssa syntyi jo perheen sisällä luonnollista kilpailua. Myös kaveripiirissä kaikki urheilivat, sekä ohjatusti että vapaa-ajalla.

Villen parhaat saavutukset ovat junioriajoilta. Suunnistuksesta ja hiihtosuunnistuksesta hän on saanut SM-hopeamitalit viesteistä. Ja yleisurheilusta viestimitalit P18 4×800 m ja P20 4x400m. Aikuisiällä hänellä on neljä juostua maratonia, ja pitkänmatkan hiihtoina Marcialonga, Finlandia ja Ylläs-Levi.

– Nykyisin liikunta koostuu pääosin suunnistuksesta, hiihdosta, juoksusta, kuntosaliharjoittelusta, pyöräilystä ja golfista. Olen myös toiminut suurimman osan aikuisiästäni urheilun valmennus- ja ohjaustehtävissä mm. hiihdossa, yleisurheilussa, jalkapallossa ja jääkiekossa.

Mikä sinulle läheisin ja rakkain laji, jota tykkäät harrastaa eniten? Mikä lajissa kiehtoo eniten?

– Minulle rakkain laji on suunnistus. Urheilussa minulle on tärkeää luonnosta nauttiminen ja suunnistuksessa se tunne on voimakkain. Suunnistuksessa kiehtoo myös fyysiseen kuntoon yhdistettävä taito-ominaisuus. Onnistumiset ja virheet tapahtuvat pään sisällä. Koen myös hallitsevani lajin hyvin. Voin sanoa, että oikeastaan ikinä ei ole sellaista päivää, etten lähtisi mielelläni metsään/suunnistamaan. Suunnistuksessa on myös luotu loistava kilpailujärjestelmä. Kaikissa kansallisissa kisoissa on ikäluokkasarjat vauvasta vaariin.

Mikä on hienoin hetkesi urheilun parissa?

– Voi niitä on valtavan paljon ja on todella vaikea valita yksi. Kyllä yksi hienoimmista hetkistä oli ensimmäisen Marcialonga-hiihtomme (v. 2019) maalialueella, kun oman maaliintuloni jälkeen etsin vaimoani Jaanaa, ja kun löysimme toisemme. Oli hienoa, kun molemmat selvittivät yhteisen tavoitteen. Olimme harjoitelleet Antti Hagqvistin ohjeilla syksystä alkaen kohti kilpailua. Oman suorituksen lisäksi olin iloinen Jaanan suorituksesta!

Millainen penkkiurheilija olet ja onko sinulla sen suhteen joitain erityisiä mielenkiinnon kohteita?

– Olen todella innokas penkkiurheilija, mutta myös hyvin valikoiva. Työni puolesta seuraan tietysti urheilua laajasti ja aika usein ammattilaisen näkökulmasta. Penkkiurheilijana suosikkilajeja ovat hiihto, yleisurheilu, suunnistus, jalkapallo, jääkiekko ja nykyään myös formulat. En katso kaikkea mahdollista, vaan eri lajeista huipputapahtumat.

Suoritit Vierumäeltä Valmentajan ammattitutkinnon. Mitkä ovat kolme keskeistä vinkkiäsi +50-vuotiaalle kuntoilijalle?

1. Satsaa voimaharjoitteluun ja pidä voimatasot kunnossa. Iän mukana lihasmassa ja voima katoaa.

2. Tee maksimikestävyysharjoitteita, jotta maksimihapenottosi pysyy mahdollisimman korkealla tasolla.

3. Palautuminen vaatii iän mukana enemmän aikaa. Tee myös aerobiset palauttavat riittävän hiljaisella teholla.

Mitä tavoitteita sinulla on tulevaisuudessa liikunnan suhteen?

1. Haluan jatkaa kilpakuntoilua suunnistuksessa ja hiihdossa. Tänä kesänä on tarkoitus osallistua jollekin rastiviikolla ja syksyllä ikäluokan SM-kisoihin. Talven hiihtotavoitetta ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta Marcialonga kiinnostelee taas. Ensi vuonna siirryn 55-vuotiaden sarjaan, joten siinä voisi olla iskun paikka. Golf toimii hyvänä palauttavana treeninä ja siinäkin olisi kiva kehittyä. Ehkä joskus tasoitus alle 20?

2. Lähitavoitteena on Jukolan viesti Team Klinga -joukkueella. Joukkue kostuu meidän perheestämme, veljestäni ja veljenpojastani. Eli joukkueessa on seitsemän Klingaa. Tämä on toinen kerta, kun olemme tällä joukkueella lähdössä Jukolan yöhön. Itse suunnistan avausosuuden.

Lue lisää

Downhill Swim tarjoaa todellisen uintihaasteen

Kaksi kertaa järjestetty Downhill Swim on avovesiuintitapahtuma, jossa uidaan 12 tai 24 km myötävirtaan Oulankajoessa, Oulangan kansallispuistossa. Tapahtuma saavutti jo ensimmäisenä vuonna suuren suosion, ja

Triathlonväki suuntaa katseet kohti supervuotta 2023

Vuonna 2023 Suomessa tehdään todellista triathlonhistoriaa. Lahdessa kilpaillaan IRONMAN 70.3 MM-kilpailut 26.–27.8. Tapahtuma kokoaa Lahteen 5500–6000 triathlonistia ympäri maailman. MM-kisoissa naiset ja miehet kilpailevat eri

Maantiepyöräilyn cup päätökseen

Seitsemän osakilpailua käsittäneen Maantiecupin päätöskilpailuna ajettiin 3. Helsinki Velotour Race. Miesten 152 km kilpailun voittoon ajoi Team Larunpyörä Cervelon Markus Auvinen ja naisten 72 km

IRONMAN Finland Tahkolla 13.8.2022

Triathlontapahtuma IRONMAN Finland Kuopio-Tahko järjestetään Tahkolla lauantaina 13.8. Samalla kilpaillaan triathlonin täysmatkan SM-mitaleista. IRONMAN on maailman suurin osallistuvien urheilutapahtumien brändi. IRONMAN-täysmatka on triathlonin kuninkuusmatka, jossa

Downhill Swim uitiin lähes 300 uimarin voimin

Downhill Swim on uniikki avovesiuintitapahtuma, jossa uidaan 12 tai 24 km Oulankajoessa, Oulangan kansallispuistossa. Tapahtuma myytiin loppuun jo talven aikana. Tänä vuonna lämmin sää siivitti