URHEILUN KOTI

The Home of Sports on media täynnä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Elämyksiä, tapahtumia, haastatteluja ja vinkkejä juuri sinulle!

Perjantaivieras #12: Kai Söderdahl

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Kai Söderdahl on 54-vuotias valmentaja ja triathlonisti. Kain ensimmäinen triathlonstartti oli vuonna 1986 Lalli-lehden Teräsmieskilpailussa Kokemäellä. Hänen paras saavutuksensa on hopea 2015 IRONMANIN MM-kisoissa.

Sinulla on takana todella pitkä ura triathlonin parissa. Mikä motivoi edelleen jatkamaan lajin parissa?

– Tuota kysymystä minulta on tivattu paljon viimeisen 20 vuoden aikana. Olenhan minä myös lopettanut tämän pitkän triathlonuran monta kertaa ja aina seuraavana kesänä palannut kisakentälle. Eihän tätä pysty mitenkään järjellä selittämään, mutta varmasti se palo kilpakentille voittamaan on niin valtavan suuri. Sitten kun tulee se hetki, etten pysty enää taistelemaan kilpailun voitosta, on aika lopettaa. Tämä ajaa minua eteenpäin vuosi kerallaan. Lisäksi minulla on valmennuksessa useita huipputriathlonisteja, joille en halua missään nimessä hävitä.

Mikä on triathlonurasi tunteikkain hetki ja mikä siitä teki niin ainutlaatuisen?

– Kyllä se ehdottomasti on Konan 2015 IRONMAN-kisan AG45 juoksun viimeinen maili. Oli rengasrikko Hawin alamäessä ja putosin jonnekin sijan 20-30 väliin pyöräosuudella. Pikkuhiljaa hinasin itseäni kohti kärkitaistelua. Laavakentälle juostessa olin noussut jo sijalle 8. Tiesin, että Tuuli on huutamassa minulle sijoitustani vähän ennen PalaniRD alamäkeä. Sanat menivät jotenkin näin: ”Hyvä Kaitsu, johdat tai olet toisena, juokse täysillä maaliin!” Kyllä juoksin täysillä. Olin toinen. Hävisin voittajalle 1 min 39s.

Mitä tavoitteita sinulla vielä on triathlonissa?

– Minulla on vielä neljä suurta unelmaa ja tavoitetta. Voittaa tulevana juhannuksena Euroopan Mestaruus IRONMAN Frankfurt -kisassa. (Olen Pohjois-Amerikan vuoden 2019 mestari.) Marraskuun 5. kisataan Floridan IRONMAN, jos luontoäiti on hyvällä sääpäällä. Tulen tekemään siellä haamuajan. Sitten on vielä kaksi ihan jäätävää kisaa vuodelle 2023. Tietenkin kotikisa Lahdessa IRONMAN 70.3 World Championship. Jokainen, joka minut tuntee, tietää, mikä on tavoitteeni kisassa. Ja sitten lokakuussa 2023 IRONMAN World Championship Kailua-Kona. Tuon kisan jälkeen ruutupaperivihko on ihan tyhjä.

Millainen penkkiurheilija olet? Jos seuraat urheilua, niin mitkä lajit sytyttävät erityisesti?

– Seuraan tietenkin urheilua laidasta laitaan. Olen kyllä enemmän yksilölajien mies. Ei varmaan yllätä ketään. Yleisurheilu, hiihto, pyöräily ja tietenkin triathlon. Minulla vaan meinaa mennä helposti siihen, että alan analysoimaan urheilijoiden eri tekniikoita. Eli suomeksi sanottuna olen vähän huono peruspenkkiurheilija. 

Anna kolme vinkkiä aloittelevalle lajin harrastajalle.

– Suomessa on paljon hyviä ammattivalmentajia. Kannattaa ehdottomasti ottaa heihin yhteyttä. Näin alkuinnostuksen virheet tulee minimoitua. Tietenkin, jos kynnys ammattivalmentajaan on liian suuri, Suomessa toimii monta aktiivista triathlonseuraa. Niistä saat lajin aloittamiseen varmasti tarvittavat tiedot. Yksin ei kannata sählätä!

– Olen itse ollut 14 vuotta ammattivalmentaja ja nähnyt paljon erilaisia kasvu- ja triathlontarinoita. Tärkein ohje tulee tässä: Älä ahnehdi liian suurta kakunpalaa yhdellä kertaa. Tämä on laji, joka vaatii pitkäjänteistä työtä. Se on vähintään viisi vuotta lajin parissa. Tämän jälkeen voit miettiä tuleeko tästä ihan oikeasti juuri sinun elämäntapasi.

– Viimeinen valmennuksellinen ohje on, että mikään ei ole niin turhauttavaa, kuin nähdä ja kuulla, että syksyn liian innokas harjoittelu on vienyt nousujohteisen harjoittelun perustan pois. Nyt on juuri se aika, kun tehdään vuoden kovinta harjoittelua ja valmistaudutaan kesän kisoihin.

Kaitsun top 5 saavutusta:

1. IRONMAN WC Kona 2015 AG 45-49 hopea ja koko kisan 72.

2. UK IRONMAN 2008 PRO-sarjassa 7. ja viimeinen Pro Kona-slotti 

3. Turku Challenge 2021 puolimatka 4.10. Yksi kovimpia M50-sarjan aikoja maailmassa.

4. Finntriathlon Joroinen 2007. MYL taistelu Tuukka Miettisen kanssa. ”Elämäni kovin juoksu.”

5. IRONMAN WC Kona 2017 AG 45-49 3.

Lue lisää

Jukolan viesti on elämys

Monelle tapahtuman kohokohta on Jukolan startti lauantai-iltana klo. 23. Illan hämärtyessä metsään kirmaa vajaa 2000 valopäätä ja tuntia myöhemmin metsästä saapuu pimeässä hohtava lamppujono. Tässä

Perjantaivieras #16: Kimmo Kananen

Kimmo ajaa edelleen aktiivisesti ja osallistuu myös kilpailuihin. Sunnuntaina 18.6. Kimmo nähdään maantiepyöräilyn SM-kisoissa viivalla IBD Cyclingin väreissä.  Analyyttisena ammattilaisena Kimmo on myös vakiinnuttanut paikkansa

Maantiepyöräilyn SM-kilpailut Porvoossa 17.-19.6

Suomen mestaruuskilpailut juhlistavat Akilleen 120-vuotisjuhlavuotta. Maantiekilpailut ajetaan erittäin vaativalla kymmenen kilometrin mittaisella radalla. Akilles Green Teamin päävalmentaja Kari Myyryläisen mukaan rata on erittäin tekninen useine

Perjantaivieras #15: Ville Klinga

Lahdesta kotoisin oleva Ville harrasti lapsena jalkapalloa (Lahden Reipas), hiihtoa (LHS), suunnistusta (LS-37) ja yleisurheilua (Lahden Ahkera). – Kipinä urheiluun syttyi kotona. Isä on entinen