Maantiepyöräilyn SM-kilpailut ajettiin Porvoossa

Menneenä viikonloppuna Porvoossa ajettiin maantiepyöräilyn SM-kilpailut. Mestareita leivottiin niin maantiellä kuin aika-ajossa.

Anders Bäckman ajoi Suomen mestariksi. Kuva: Antero Piekiäinen

Miesten 178,5 km maantiekilpailuun starttasi yli 100 pyöräilijää. Kilpailussa ajettiin 17 kertaa reilun 10 km reittiä. Kilpailu sujui ennakko-odotusten mukaisesti ja vauhtia riitti heti alusta alkaen. Kova vauhti kasvatti irtiottoryhmän eroa muihin ja kilpailijajoukko harveni kunnolla. Viimeiselle 60 kilometrille kilpailun voittoa oli ratkomassa kuuden pyöräilijän ryhmä, joka vielä lopussa kaventui neljään pyöräilijään.

Kilpailu ratkesi loppukirissä, jonka vei IBD Cyclingin Anders Bäckman. Bäckmanin loppuaika 178,5 km reitillä oli 4.08,39. Hopealle kiri Jurvan Voiman Riku Övermark ja kolmanneksi Porvoon Akilleksen Antti-Jussi Juntunen.

U23-mestaruuksista ajettiin samassa lähdössä. Mestaruuden vei IK-32:n Markus Knaapi. Hopealle ajoi Porvoon Akilleksen Jaakko Sillankorva. Pronssille ajoi TWD-Länkenin Axel Källberg.

Anniina Ahtosalo naisten maantiepyöräilyn Suomen mestariksi

Naisten 84 km kilpailussa pidettiin hyvää vauhtia alusta asti ja kuuden pyöräilijän ryhmä lähti omille teilleen jo kilpailun alkuvaiheessa. Kuusikko pysyi yhdessä viimeisille kilometreille saakka.

Antonia Gröndahl (IK-32) pääsi hieman irti viimeisellä kilometrillä, mutta loppusuoralla Anniina Ahtosalo (Korson Kaiku) ja Laura Vainionpää (Jurvan Voima) ehtivät vielä Gröndahlin edelle. Kärkikaksikon eroa tarkastettiin pitkään maalikamerasta ja senttipeli kääntyi Ahtosalon eduksi. Ahtosalon ja kärkikuusikon loppuaika 84 km reitillä oli 2.18,07.

Naisten maantiekilpailun mitalikolmikko. Kuva: Kalle Kotiranta

18-vuotiaiden naisten kilpailun nopein oli IK-32:n Erika Ingves, joka teki ratkaisevan iskun viimeisellä kierroksella. CCH:n Heidi Antikainen ajoi hopealle ja pronssia otti OP-P:n Anni Tapio.

Knaapi ja Ahtosalo aika-ajon Suomen mestareiksi

Aika-ajossa miesten ja alle 23-vuotiaiden miesten matkana oli 40,2 km. Päivän nopein, ja molemmat sarjat voittanut, oli IK-32:n Markus Knaapi, jonka loppuaika oli 49.49,84. Hopealle ajoi Jurvan Voiman Riku Övermark ja pronssille ajoi IK-32:n Markus Auvinen.

Naisten voittoon ajoi Korson Kaiun Anniina Ahtosalo, joka kellotti 39.10,23 ajan 27,5 km reitillä. Hopealle ajanut viime vuoden mestari TriathlonSuomen Tiina Pohjalainen jäi Ahtosalolle 15 sekuntia. TriathlonSuomen Minna Koistinen oli kolmas.

18-vuotiaiden miesten voittoon ajoi CCH:n Anton Skutnabb. 18-vuotiaissa naisissa CCH:n Heidi Antikainen oli nopein.

Lue lisää

Suomalainen triathlon osa 1: aallonpohjasta aallonharjalle – kohti pysyvää kulttuuria?

Suomalainen triathlon on kulkenut pitkän matkan 1980-luvun alusta tähän päivään. Vuonna 2023 vietettiin suomalaisen triathlonin 40-vuotisjuhlaa, joka huipentui IRONMAN 70.3 Lahden MM-kisoihin. 40 vuoden matkalle mahtuu paljon asioita – myös niitä, joista ei ole aiemmin puhuttu. Julkaisemme viikoittain uuden artikkelin, joka käy läpi triathlonmatkaa Antti Hagqvistin kirjoittamana.

Perjantaivieras #50: Teemu Virtanen

Teemu Virtanen on Lahdesta kotoisin oleva ultrahiihtäjä ja toimittaja. Tuoreimpana suorituksena Teemu teki 24 tunnin hiihdon ME:n Lahdessa maaliskuussa 2024. Uudet vuorokauden hiihdon ME-lukemat ovat nyt 475,88 km.