Finntriathlon Hall of Fame 14: Ghita Gerkman

Ghita on ehdottomasti yksi suomalaisen naistriathlonin edelläkävijöistä ja lajipioneereista. Lukiessa hänen kotimaista kilpailumenestystään alkaa jo hengästyttää. Suomen mestaruuksia eri matkoilla 19 kpl ja voittoja Joroisissa 8 kpl. Ghita onkin Joroisissa eniten yleisessä sarjassa voittanut kilpailija kautta aikojen.

Ghita aloitti triathlonin vuonna 1985 ollessaan 22-vuotias. Ensimmäinen kilpailu oli Joroisten puolimatkan SM-kilpailu, johon hän osallistui ystävänsä Magnus Lönnqvistin houkuttelemana. Ensimmäisessä kisassa Ghita antoi tasoitusta pyöräilyosuudella, sillä hän oli ennen kisaa harjoitellut vain Jopolla ja silläkin pisin yhtäjaksoinen lenkki oli enintään 15 km. Kilpapyörän hän sai vain päiviä ennen kilpailua.

Ghita muistelee Joroisten kisaa:

“Heti alusta alkaen huomasi, kuinka mahtava tunnelma Joroisissa oli. Koko kylä oli saapunut seuraamaan kisaa. Osa katsojista oli laittanut omia juottopisteitä matkan varrelle. Kaikkia kilpailijoita kannustettiin kovaäänisesti. Legendaarinen Anssi Kukkonen oli selostamassa kilpailun kulkua. Itselläni kilpailu sujui yllättävän hyvin. Oli hienoa laittaa elimistö koetukselle ja voittaa itseni. Maaliin tullessa päätin, että minusta tulee isona triathlonisti.”

”Vuonna 1996 tullessani maaliin minua odotti poikaystäväni Kari Gerkman maalissa. Hän oli itse ylittänyt maalilinjan aikoja sitten. Tällä kertaa hän odotti minua kukkakimppu kädessä. Hetkeä myöhemmin Kari polvistui eteeni koko yleisön edessä ja kosi minua. Oli aika huikean liikuttava hetki.”

Lue lisää

Perjantaivieras #50: Teemu Virtanen

Teemu Virtanen on Lahdesta kotoisin oleva ultrahiihtäjä ja toimittaja. Tuoreimpana suorituksena Teemu teki 24 tunnin hiihdon ME:n Lahdessa maaliskuussa 2024. Uudet vuorokauden hiihdon ME-lukemat ovat nyt 475,88 km.